På bio nu, Recensioner

Asterix & Obelix: I Drakens rike

Asterix & Obelix: I Drakens rike

Asterix & Obelix: I Drakens rike © Christophe Brachet

Vännerna och krigarna Asterix & Obelix tar oss denna gång med på äventyr till Fjärran Östern. Där har en prins fängslat kejsarinnan av Drakens rike efter en statskupp. Prinsessan Sass-Yi är som alla andra i hennes situation trött på att representera och vill ut i världen och resa. Gallien lockar så klart. Eller Gavle som det står på kartan i svenska versionen. Kan hon få hjälp att frita sin mamma av våra tappra hjältar?

Betyg 2/5

Bamse har sin dunderhonung, medan Asterix har en magisk dryck som gör honom stark. Denna gång har drycken kokats ihop extra stark. Det kan behövas för Caesar har en mäktig armé på flera tusen man som dessutom förstärkts av en viss fotbollstokig Zlatan från Rosengård. 

Ursprunget för Asterix & Obelix står att finna i en fransk-belgisk serietidning som först publicerades 1959, Pilote. Albert Uderzo skapade de populära illustrationerna. Sedan dess har det gjorts ett flertal filmer på dessa karaktärer med filmmanus baserat på René Goscinnys original. I första hand har det handlat om animerade filmer, vilket inte är fallet denna gång. Dessutom är manuset inte baserat på någon originalhistoria utan helt ny, dock så klart baserad på karaktärerna i originalserien. Hela 11 år har passerat sedan förra icke-animerade långfilmen, Asterix & Obelix och Britterna.

Zlatan som Antivirus i Asterix & Obelix: I Drakens rike © Christophe Brachet

 

Zlatan i Cantonas fotspår?

Starka känslor uppstår när den vackra prinsessan och Asterix först möts. Så starka att fjädrarna på hans hjälm reser sig. I stort handlar filmen förutom några kärleksrelationer, episka slag och andra äventyr även om vänskapen mellan Asterix & Obelix. Asterix sätter vänskapen på prov när han säger att han vill äta hälsosammare, mer växtbaserat. Vilket skämt tycker Obelix som ju inte är känd som hälsan själv.

Zlatan Ibrahimovic dyker upp först en bra bit in i filmen som en mäktig krigare med namnet Antivirus. En tydlig vinkning till en viss pandemi (om ni minns den?). Är det början på en ny karriär för den svenske fotbollslegendaren? Går han i Eric Cantonas fotspår? Antagligen inte. Ibra passar utmärkt som episk krigare, medan replikerna levereras något oengagerat (iaf i den svenskdubbade versionen). Han är bara med i ett fåtal scener, varav en åtminstone är riktigt skojig. 

Ingen Gérard Depardieu

Framgångsrike skådespelaren Guillaume Canet (Beach, Jorden vi ärvde) spelar Asterix. Han står även för filmens regi. Gilles Lellouche (Berätta inte för någon) som spelar Obelix är också en känd fransk skådespelare. Han spelar lustigt nog huvudrollen i ytterligare en film som får biopremiär i Sverige samma dag som denna film. Det är den politiska thrillern Kompromat. Ingen Gérard Depardieu som Obelix längre alltså, vilket säkert en del fans av tidigare filmer kommer sakna. 

Leanna Chea som Mai Wei i Asterix & Obelix: I Drakens rike © Christophe Brachet

Vincent Cassel (Medan vi faller) medverkar också som Caesar. Marion Cotillard (La vie en Rose, Inception) får som Cleopatra rulla runt i sanden med honom. Men till största del befinner de sig på konfliktkurs under filmen och kommunicerar enbart via duvor. Bäst så kanske när regissören är Cotillards make i verkliga livet. För att krångla till det ännu mer så spelade Cassels fd fru Monica Bellucci (Malena) Cleopatra i Asterix & Obelix Uppdrag Kleopatra. Fortfarande stjärnspäckat alltså, men med nya ansikten i rollerna.

Dad jokes

Komedin serverar dad jokes i överflöd. Kinesiske prinsen har fått namnet Deng Tsin Qin. Filmen bjuder dock på fler ojämna bad jokes än dad jokes. Låtvalen består av Queens “We will rock you” inför ett slag och Carl Douglas “Kung fu fighting” inför ett annat.  

Komedier som klockar in på nära 2 timmar brukar sällan hålla ända fram. Det går inte vägen här heller. Några scener möjligtvis inspirerade av Crouching Tiger, Hidden Dragon känns iaf ok. Ett försök till modernisering görs i och med t ex introduktionen av den kvinnliga kinesiska livvakten Mai Wei (Leanna Chea) som hjälte. Vi kan ana oss till att skådespelarna åtminstone haft skojigare under inspelningen än vad slutresultatet landar i.

Svenska röster av Zlatan Ibrahimović, Kim Sulocki, Andreas Rothlin Svensson, Anton Olofson Raeder, Steve Kratz, Ayla Kabaca, Ole Ornered, Christian Hedlund, Kristian Ståhlgren, Matilda Smedius, Jennie Jahns, Niklas Falk, Daniel Sjöberg, Björn Bengtsson m.fl.

Originaltitel: Astérix & Obélix: L’Empire du Milieu
Internationell titel: Astérix & Obélix: The Middle Kingdom
Land: Frankrike
IMDb

Senast uppdaterad 13 februari, 2023.

Mer
Tillsammans 99
Tillsammans 99

TILLSAMMANS 99 följer kollektivet; Göran, Lena, Lasse, Klasse och de andra, under ett dygn då de återförenas i skratt, tårar, Läs mer

Dumb Money
Dumb Money

DUMB MONEY är den ultimata David mot Goliath-berättelsen, baserad på den otroliga men sanna historien om några vanliga människor som Läs mer

Miraklet i Gullspång
Miraklet i Gullspång

Ett tecken från Gud får två norska systrar att köpa en lägenhet i svenska Gullspång. När de möter lägenhetsägaren på Läs mer

Bamse och världens minsta äventyr
Bamse och världens minsta äventyr

Hela Bamsefamiljen har fest på ängen, men Krösus har andra planer. Och när Nalle-Maja får i sig XYZ-saft, blir pytteliten Läs mer

En frukost på berget
En frukost på berget

Den framgångsrike entreprenören Vincent är högpresterande i alla lägen. Han lever livet på högsta växel i ständig jakt efter nya Läs mer

November
November

Paris 13 november 2015. Larmtjänsten blir överöst av samtal som ger en skrämmande bild av koordinerade attacker spridda över staden. Läs mer

Lämna ett svar