Film, Recensioner

Greta

Greta Thunberg talar i Denver

Greta Thunberg i Denver, Colorado 2019. Foto: Anthony Quintano

Betyg 4/5

När Greta Thunberg i augusti 2018 satte sig ner utanför Riksdagshuset 15 år gammal för att skolstrejka för klimatet hade hon säkert en förhoppning om att få någon form av uppmärksamhet. Hon hade knappast kunnat ana vad som skulle hända. Själv beskriver hon det som om hon är med i en surrealistisk film. Och nu har det alltså blivit dokumentärfilm av hennes äventyr. 

Se filmen Greta nu på SF Anytime.

Regissören Nathan Grossman har tidigare gjort tv-serien Köttets lustar, en dokumentär med Henrik Schyffert som uppmanas bli vegan av sin son. En serie som tyvärr snubblade på mållinjen, men det gör inte Greta. Grossman var av en tillfällighet med på första parkett och filmade henne redan från start. Tanken då var att det skulle bli en kortare film om några unga miljöaktivister. Det dröjde dock inte länge innan hjulen började snurra ordentligt för Greta. Plötsligt drog hennes protest både media, åskådare och anhängare. Fler satte sig ner och till slut spred sig protesterna över landet och ut i Europa. 

Dokumentärfilmen Greta är ett intimt porträtt där vi får följa med bakom kulisserna, hemma hos familjen, till stallet, till skolan och så klart ut på havet och den stora världen. Grossman håller sig i bakgrunden. Istället träder det fram en helt vanlig ung tjej, med några superkrafter. Och så pappan som följer med och oroar sig för hur Greta mår. Är hon inte hungrig? Har hon ätit? Frågor som blir extra relevanta om du läst “Scener ur hjärtat”, boken familjen skrev tillsammans (mest mamman Malena Ernman). Den beskriver bland annat en lång period under Gretas unga år då hon vägrade äta, fick allvarliga problem och slutade prata med andra än närmaste familjen. 

Gretas styrkor

Greta attackerar skickligt klimatkrisen utifrån egna styrkor. Med en tydlighet i kommunikationen och ett passionerat genuint intresse utan rädsla motiverar hon andra unga som känt samma frustration över att ingen gör något. Kanske är det ändå något helt annat som under filmen sakta seglar fram som det mest imponerande med Greta. Hennes förmåga till närvaro i nuet. Hur hon t ex lägger huvudet mot sin häst som är dräktig och stannar kvar där i det ögonblicket. Som den viktigaste stunden för henne. Eller hur hon reflekterar kring mötena med höga politiker i överdådiga palats som ett skådespel.

Dokumentären tar oss inte med på någon djupare lektion om klimatkrisen. Här finns några exempel från skogar och så talen. Mer siffror, grafer och detaljer hade antagligen inte passat in här. Istället blir det en personlig resa om Greta. Det är ett starkt och viktigt porträtt som lämnar en känsla av att Greta gjorde det bästa möjliga av chansen att påverka när hon hade världens ögon på sig. 

Greta bjuder på en blandning av episka ögonblick av triumf, skratt och gråt. Allvaret och tyngden hamnar lite i skymundan dock.

Internationell titel: I am Greta
Genre: Dokumentär
Regi: Nathan Grossman
Medverkande: Greta Thunberg
Längd: 1 timme 37 min
IMDb

Svensk biopremiär: 20 november 2020, med premiär på streaming redan den 24 november p g a pandemin.

Dokumentären I am Greta hade världspremiär på Venedig Filmfestival 2020. Den visades även på Toronto Filmfestival i september. Efter det visades den i USA på Hulu.

Senast uppdaterad 10 december, 2021.

Publicerades