Artiklar

10 bästa filmerna 2023

10 bästa filmerna 2023

10 bästa filmerna 2023

Vilka är bästa filmerna 2023? Ja, vi vet, det är ännu tidigt, men under året uppdaterar vi kontinuerligt denna topplista över årets bästa filmer. Vi listar bara filmer som har svensk premiär (bio eller stream) under året. (Festivalfilmer som inte fått distribution eller får premiär nästa år tar vi alltså därför inte med här, även om vi recenserat filmen. ) Vi har publicerat 31 filmrecensioner så här långt i år.

Uppdateras under året!

10 Tillbaka till Seoul

Freddie hamnar efter flygstrul oväntat på två veckors semester i Sydkorea, det land hon adopterades från. Tillbaka till Seoul är en omtumlande stark skildring av en ung kvinna som försöker förstå vem hon är och finna sin egen identitet. 

9 The Fabelmans

The Fabelmans film
The Fabelmans. © Nordisk Film

The Fabelmans är löst baserad på Spielbergs minnen från den egna barndomen och centrerar på en omskakande familjehemlighet.

8 Just Animals

Just Animals
Kristo Muurimaa, Mai Kivelä och Saila Kivelä i Just Animals © Foto: Mikko Kelloniemi

Människans relation till djur är komplicerad. Vi säger att vi älskar djur, men vårt agerande avslöjar något annat. Det är vad dokumentären Just Animals belyser när vi får följa med Saila Kivelä, en finsk djurrättsaktivist in i grisgårdar och politikens finrum. 

7 Hélène & Mathieu

Hélène & Mathieu

Vicky Krieps (Phantom Thread) spelar skickligt och intimt en svårt lungsjuk kvinna som kämpar med hur hon ska hantera döden och relationen till en pojkvän som hon älskar.  

6 Den blå kaftanen

Den blå kaftanen
Den blå kaftanen © Filmsboutique

Marockanska regissören Maryam Touzani är tillbaka efter starka dramat Adam (2019). I Den blå kaftanen låter hon en skräddare i Marocko öppna garderoben.

5 Holy Spider

Holy Spider. Foto: Nadim Carlsen

Köpenhamnsbaserade iraniern Ali Abbasi (Gräns) har regisserat Holy Spider, som är något så ovanligt som en persisk noir, baserad på verkliga händelser. 

4 All the beauty and the bloodshed

All the beauty and the bloodshed
Nan Goldin i All the beauty and the bloodshed. © Neon / NonStop Entertainment

All the beauty and the bloodshed är ett intimt och mycket starkt porträtt av fotografen Nan Goldin.

3 R.M.N. – Kall vinter

R.M.N. - Kall vinter
R.M.N. – Kall vinter © Njutafilms

Stabilt byggda Matthias (Marin Grigore) arbetar på slakteri i Tyskland, medan frun Ana (Macrina Barladeanu) är kvar hemma i en bergsby i Transylvanien med en ängslig son. 

2 Close

Léo (Eden Dambrine) med familjen i Close © Njutafilms

Oscarsnominerade filmen Close är en varm skildring av vänskap mellan två unga tonårspojkar.

1 The Banshees of Inisherin

The Banshees of Inisherin © Disney

Banshees of Inisherin är ett tragikomiskt och vördnadsfullt drama som griper tag i en från första stund. 2023 års klart bästa film så här långt, men filmåret har ju bara börjat.

Vilka filmer har du gillat under året?

Vi uppdaterar topplistan över bästa filmerna 2023 kontinuerligt under året, så återkom därför gärna för att se hur vi rangordnar senaste filmerna. Skriv gärna nedan vilka filmer du gillat .

Några hyllade filmer som vi tyvärr inte recenserat än i år är Aftersun, Women talking, Godland, Tár, Tori & Lokita, Touching Freedom och No bears. Vi hoppas däremot få tid och möjlighet att göra det under året.

Senast uppdaterad 23 mars, 2023.

Mer
Ruben Östlund. Foto: Tobias Henriksson
Ingen Oscar för Ruben Östlund och Triangle of Sadness

Det blev som väntat ingen Oscarstatyett för Ruben Östlund och högoddsaren Triangle of Sadness. Filmen var nominerad i hela tre Läs mer

Oscarsvinnarna 2023
Alla Oscarsvinnarna 2023

Här hittar du vår lista på alla Oscarsvinnarna på galan 2023. Svenska Triangle of Sadness av regissören Ruben Östlund var Läs mer

mest sålda köpfilm 2022
Topp 3: Mest köpta och hyrda filmerna 2022

Representanter för både internationella och nordiska filmbolag trotsade onsdagens snöstorm och samlades i Bonnierhuset på Sveavägen i Stockholm för SF Läs mer

Innan, nu och då

Sent 60-tal. Nana kan inte fly från sitt förflutna. Fattig, med familjen förlorad i Väst-Javakriget, gifter hon sig igen för Läs mer

Infinity Pool
Infinity pool

På ett isolerat hotell, njuter James (Alexander Skarsgård) och Em (Cleopatra Coleman) av den ultimate semestern.

Oscarsgalan tv 2023
Så här sänds Oscarsgalan 2023 på TV och online i Sverige

Komikern Jimmy Kimmel är värd för årets Oscarsgala. Det är den 95:e galan som hålls. Du kan se galan på Läs mer

Lämna ett svar