Artiklar

10 bästa filmerna 2023

10 bästa filmerna 2023

10 bästa filmerna 2023

Vilka är bästa filmerna 2023? Under hela året uppdaterade vi kontinuerligt denna topplista över årets bästa filmer. Nu är listan spikad för i år och uppdateras inte längre. Därmed är årets 10 bästa filmer utsedda. Endast filmer som har svensk premiär (bio eller stream, ej festival) under året får vara med. Vi har publicerat 74 filmrecensioner i år (+ ett tiotal recensioner för filmer som inte har premiär i år).

Nu är årets bästa filmer utsedda

10 Pojken och hägern

Mahito i Pojken och hägern © Studio Ghibli

11-årige pojken Mahito flyr Tokyo med sin pappa mitt under andra världskriget för att bo i en herrgård på landet. Hayao Miyazakis och Studio Ghiblis nya animerade film Pojken och hägern är möjligtvis hans sista och har inslag som påminner om mästarens eget liv.  

9 Close

Léo (Eden Dambrine) med familjen i Close © Njutafilms

Oscarsnominerade filmen Close är en varm skildring av vänskap mellan två unga tonårspojkar.

8 Oppenheimer

Cillian Murphy
Cillian Murphy i Oppenheimer © Universal Pictures International

Berättelsen om den amerikanske vetenskapsmannen J. Robert Oppenheimer och hans roll i utvecklingen av atombomben.

7 How to have sex

How to have sex film
Mia McKenna-Bruce som Tara i How to have sex © NonStop Entertainment

I Molly Manning Walkers regidebut ska ett brittiskt kompisgäng slappa, sola, festa och sen festa en hel del till på Kreta. Sommaren innan vuxenlivets allvar tar vid ska bli den bästa.

6 Reality

Reality
Sydney Sweeney som Reality Winner i filmen Reality. © Lucky Dogs

När Reality Winner en stekhet sommardag kommer hem från några ärenden på stan dyker två FBI-agenter upp med frågor. Tina Satter har i sin långfilmsdebut återskapat några intensiva timmar med dialog tagen direkt ur protokoll från FBI.

5 Fritt fall

Fritt fall
Sandra Hüller som Sandra i filmen Fritt fall © TriArt Film

Justine Triets starka franska rättegångsdrama blev välförtjänt stor vinnare på European Film Awards. Intensivt och skickligt tar berättelsen oss närmare sanningen.

4 Guardians of the Galaxy: Volume 3

Guardians of the Galaxy: Volume 3
Rocket i Guardians of the Galaxy: Volume 3 © Disney

Rockets förflutna skakar om galaxen i avslutande delen i trilogin. Årets hetaste ämne (minst 6 filmer), berörde djurrätt. Så även denna underhållande film, som dessutom så klart levererade årets bästa mixtape.

3 Höstlöv som faller

Ansa har ett monotont arbete på snabbköpet medan Holappa tar en sup för att klara av tristessen och riskerna på jobbet där han hanterar flytgas. Finske Aki Kaurismäki är tillbaka med en finstämd romantisk film som är helt oemotståndlig. 

2 The Banshees of Inisherin

The Banshees of Inisherin © Disney

Banshees of Inisherin är ett tragikomiskt och vördnadsfullt drama från den irländska landsbygden som griper tag i en från första stund. 

1 Aftersun

Aftersun
Aftersun © NonStop Entertainment

Aftersuns melankoliska tillbakablick på Sophies sommar med pappan Calum (Paul Mescal) är en fantastisk regidebut av brittiska Charlotte Wells. Årets bästa film.

Vilka filmer har du gillat under året?

Skriv gärna nedan vilka filmer som är dina favoriter under 2023.

Festivalfilmer som inte fått distribution eller får premiär nästa år tar vi alltså inte med här, även om vi recenserat filmen.

Listan med årets bästa dokumentärfilmer kommer också inom kort.

Senast uppdaterad 12 januari, 2024.

Mer
Publicerades

1 Kommentar

  1. The Banshees of Inisherin var fantastisk