Stella ska på handbollsläger med bästa vännen Amina när en ny assisterande tränare lockar henne till en situation som vänder upp och ner på hennes familjs liv. Mattias Edvardssons spänningsroman En helt vanlig familj från 2018 har blivit mini-serie i 6 delar på Netflix.
Stella (Alexandra Karlsson Tyrefors) är 15 år och ser fram emot handbollslägret (Lugi) med bästa vännen Amina (Melisa Ferhatovic). Med dit följer också Robin, en ny assisterande tränare som hon snabbt drar sig till. När de ska bada i havet och hon flirtar med honom går han för långt, trots att hon säger ifrån.
Pappan Adam (Björn Bengtsson) märker att något är fel när han hämtar henne från lägret och då berättar hon vad som hänt. Läkarundersökningen visar inte på några fysiska skador. Därmed hamnar hon och familjen i ett svårt dilemma. Mamman Ulrika (Lo Kauppi) är jurist och förklarar att det är mycket hög risk för att utredningen kommer läggas ner om de anmäler. Skadan på Stella kan bli större eftersom hennes uppgifter kommer ifrågasättas. Pappan är präst och trycker på etiken i att anmäla eftersom det är rätt sak att göra.
Anhållen för mord
Per Hanefjord (tv-serien Hamilton) har regisserat En helt vanlig familj. Tv-serien utspelar sig till största del i Lund, runt universitetet med Juridicum, UB, Gamla kirurgen, Mejeriet, Inferno, Grand Hotel med mera. Men också kort i Köpenhamn, restaurangen vid Bjärreds Saltsjöbad och stenbrottet i Billebjer. För oss som bott och studerat i Lund är det extra spännande att försöka känna igen platser så klart. Några ställen har teamet inte fått tillstånd att filma runt verkar det som, eller valt en annan plats. Det gäller till exempel polishuset av förklarliga skäl.
Fyra år senare möter vi familjen igen. Allt verkar på ytan ha återgått till någon form av vardag. Stella har börjat jobba på konditori, Mormors bageri. Gymnasiestudierna har inte gått bra, men hon är fortfarande bästa vän med Amina som börjat studera juridik. Föräldrarna Ulrika och Adam har glidit ifrån varandra en aning kan vi se. Båda jobbar mycket för att slippa vara hemma. Något säkert många familjer kan känna igen. Stella som nu är 19 år firar födelsedagen på Grand Hotel med föräldrarna som hon upplever aldrig riktigt lyssnar på henne. Hon vill ut i världen och resa och jobbar på för att spara ihop pengar.
Alexandra Karlsson Tyrefors gör en stark skådespelardebut i huvudrollen som Stella. Lundadialekten är klockren och hon får till både unga kvinnors utsatthet och känslan av en pirrande nyförälskelse.
Det kommer som en chock för föräldrarna när deras dotter Stella blir anhållen för mord. Båda två förstår först ingenting, men inser att det finns detaljer som talar mot deras egna dotter. Pappan minns att hon kommit hem med blodiga kläder en natt och duschat nere i källaren. Mamman upptäcker kläderna under sängen. Snart är hela familjen inblandad i en farlig situation som de inte har kontroll över. Vad som hänt nystar filmen upp genom tillbakablickar.
Minnen från övergreppet gör sig påminda
Under en utekväll på klubben Mejeriet med Amina träffar Stella en man i kavaj som heter Chris. Hon hoppar in i hans splitternya svarta Porsche Carrera och följer med på äventyr i natten till andra sidan sundet. Han bor vid Kulturen, på Stora Algatan i stadens centrum. De två inleder sakta en relation och Stella är kär och lycklig. Men minnen från förr dyker upp till ytan. När hon känner sig osäker och utsatt får hon flashbacks. Hon hör vågskvalp. Övergreppet vid havet när hon var 15 år gör sig påminda.
Den här miniserien tar ett tag att komma in i trots att det händer en hel del redan i första avsnittet. Under de 3 inledande kapitlen när berättelsen sakta växer fram är det ändå hyfsat lågt tempo. Efter det och mot slutet lyfter berättelsen plötsligt och blir riktigt intensivt spännande. Genom en mängd tillbakablickar får vi olika inblandades perspektiv på vad som händer. På så vis lär vi oss mer om situationer som vi tror att vi fått grepp om, men som visar sig inte vara helt korrekt uppfattade.
Skuld
Mycket i serien handlar om sexuellt samtycke, skuld och var gränser går rent juridiskt med bevis och situationer där ord står mot ord. Men på ett annat plan handlar det också om hur en familj slits isär av en sådan här traumatisk händelse. Samhällets misslyckande med att hantera misstänkta våldtäkter gäller inte bara rättssystemet utan även familjer som försöker göra vad de tror är bäst för sina barn. Vad som händer med en när en person som står en nära misstänks för brott utforskas också väl. Författaren är utbildad psykolog och lyfter med den kunskapen skickligt fram utmaningar som olika karaktärer ställs inför. Som psykologiskt drama finns därmed en del att fundera kring, medan polisens och åklagarens (Moa Gammel) arbete är sämre belyst.
Eftersom pappan Adam är präst så är han i början helt inne på att man inte ska ljuga och betonar att göra rätt, medan mamman Ulrika är mer av en pragmatisk realist. Snart börjar båda dock glida på sanningen i en tro på att de vet vad som är bäst för dottern. Allt för att rädda den de älskar. Men tro ska man göra i kyrkan har vi fått höra.
Senast uppdaterad 28 november, 2023.
Kan inte personalen få vara i centrum för en enda gångs skull?! Att prata med barnen och de äldre är…
När visas filmen Brottet är mitt Dagar och tider
Var kan man se Syndabocken på bio i Stockholm