På bio nu, Recensioner

Det kunde varit vi

Det kunde varit vi film

Emma Örtlund och Ida Johansson i Det kunde varit vi. Foto: Björn Tjärnberg © Candamo Film

Regi
Med
1 timme 31 min
IMDb

I Det kunde varit vi tar Pär Johansson med sig folkkära Emma och Ida på en resa tillbaka till en mörk del av den svenska historien. Husbilen är redo och målet är att få en inblick i hur det var att leva med funktionsnedsättning i en annan tid. På vägen kommer de även ta tag i vår samtid. Och skratta.

Fyra år efter publiksuccén med Catwalk (2020) är alltså delar av det glada gänget från Hudiksvall tillbaka. Det känns skoj att få återse dessa underbara karaktärer igen. Men denna gång i ett allvarligare ämne. Nu dessutom med sällskap och hjälp av olika experter på främst historia som lyfter fram hemska öden från den första halvan av 1900-talet. Resan tar nämligen sin början i Uppsala där det snart är 100 år sedan Statens institut för rasbiologi startade sin verksamhet. Medverkar gör bland annat författaren Ola Larsmo och lektorn Elin Bommenel. Hon skrev avhandlingen Sockerförsöket vid Lunds universitet om det som hände på Vipeholm.

Några hundra meter bort från där jag växte upp låg Vipeholmsanstalten i östra Lund. Jag minns inte att det under min skoltid pratades så mycket om vad som hade hänt. Möjligtvis nämnde någon lärare kort vilken grupp människor som hade bott där. Unga med funktionsnedsättning. Då hade ändå anstalten varit stängd sedan flera decennier tillbaka. Det fanns uppenbarligen en skam kring det mörka som pågått där mitt i den upplysta universitetsmiljön. 

Lidandet

Genom lågbudgetfilmen Sockerexperimentet som kom förra året fick fler upp ögonen för vad som pågick på Vipeholmsanstalten med början på 1920-talet. Boende på anstalten med intellektuell funktionsnedsättning blev tvingade att äta godis i mängder för att forskare skulle studera påverkan på tänderna. Lidandet som en följd av det var enorm. De blev också separerade från sina föräldrar och sågs som mindre värda.

Grundaren av Glada Hudik-teatern Pär Johansson får alltså med sig Ida Johansson och Emma Örtlund till olika möten med experter och släktingar till de som blev offer. Ida verkar bli drabbad av vad som hänt, medan Emma klädd i rosa skojar till det så att det till slut blir mer skratt än allvar. Hur mycket Pär än försöker styra det åt ett annat håll. Så lättas stämningen upp mitt i allt det tunga och sorgliga. Och det är lätt att dras med när Ida och Emma håller igång. Snart kommer också Nicklas Hillberg med på en del av denna omtumlande resa. 

Det blir tilll slut ändå en tankeväckande dokumentär om mörka delar av vår historia. Samtidigt belyser filmen också hur vi i vår tid behandlar de som är annorlunda. Och de medverkande väljer att göra det genom att sprida en hel del mysig glädje och kärlek.

Senast uppdaterad 10 oktober, 2024.

Publicerades

Lämna ett svar