Filmnyheter

Film om Tove Jansson inviger Göteborg Filmfestival

Tove Jansson film

Alma Pöysti som Tove Jansson i filmen Tove. © NonStop Entertainment

Den 29 januari invigs Göteborg Film Festival med Sverigepremiären på Tove i regi av Zaida Bergroth. Denna film om Tove Jansson har gjort succé i Finland, där den haft över 150 000 biobesök. Fortfarande ligger den etta på biotoppen. Tove är även Finlands Oscarsbidrag och kommer att ingå i Nordic Competition vid Göteborg Film Festival 2021.

Helsingfors, 1945. Kriget är slut och för Tove Jansson börjar livet igen. Hon hänger sig åt långa festnätter, men också tvivel på sitt konstnärskap. När hon möter teaterregissören Vivica Bandler blir hon blixtkär. Samtidigt börjar hennes skapande ta sig oväntade vägar: den lilla sagovärld hon skapat för sig själv under kriget börjar växa. Inspirerad av sina verkliga personer börjar hon skriva och måla berättelsen om Mumintrollen, till hela världens stora förtjusning. TOVE skildrar en unik kvinnas intensiva sökande efter lust och frihet, och tillblivelsen av ett av världens mest älskade konstnärskap.

– Sverige spelade en viktig del i Tove Janssons liv, så jag kan inte bärga mig tills vi får visa vår film i Göteborg. Min känsla är att finländare och svenskar delar en stolthet över Tove – det är så många av oss som har en stark relation till hennes arbete. Jag hoppas att vår Tove belyser delar av Tove Janssons liv som är lite mindre välkända. Och är väldigt glad och ära att få inviga den här fantastiska fesivalen!

Zaida Bergroth, filmens regissör.

Huvudrollen som Tove Jansson spelas av Alma Pöysti. Hon gjorde den finska originalrösten till Snorkfröken i den animerade filmen Mumintrollen på Rivieran av Tove Jansson.

Tove är den mest sedda finska filmen på bio hösten 2020 och hade i december tagit över 150 000 besök. Den är dessutom utsedd till Finlands Oscarsbidrag.

Tove filmposter

Tove Jansson film får svensk biopremiär

Filmen om Tove Jansson får svensk biopremiär våren 2021.

På grund av rådande omständigheter blir Göteborg Film Festival 2021 en digital festival. Tove kommer att visas online under invigningskvällen den 29 januari.

Lämna ett svar