Filmnyheter

Hon leder Guldbaggegalan 2023

Parisa Amiri

Parisa Amiri. Foto: Morgan Norman / SVT

Journalisten och programledaren Parisa Amiri leder Guldbaggegalan 2023, som direktsänds från Cirkus i Stockholm måndag 23 januari i SVT och SVT Play. Under galan, den 58:e i ordningen, prisas de bästa svenska filmerna från det gångna året.   
 – Ser så mycket fram emot att hylla ett magnifikt filmår med otroliga insatser av vår begåvade filmkår som dessutom prisats internationellt, säger Parisa Amiri

Parisa Amiri är journalist och programledare som för SVT lett en rad program om kultur och samhällsfrågor, dokumentärserier samt Kristallen, Babel Bio och Tolvslaget på Skansen. 2022 bevakade hon Oscarsgalan från röda mattan i Los Angeles och har vunnit På spåret, två år i rad, tillsammans med historikern Gunnar Wetterberg. I augusti ledde hon Filminstitutets och Film&TV-Producenternas presentation av höstens svenska filmpremiärer, och förra veckan var hon resande reporter för Musikhjälpen och besökte flyktingläger i Rwanda.

Anna Carlson, ordförande för Guldbaggejuryn, är programledare i förgalan. Edvin Törnblom kommer att vara flygande reporter på Röda mattan före galan.

Guldbaggen är Sveriges främsta filmpris och har delats ut av Svenska Filminstitutet sedan 1964. Priset är uppdelat i 19 kategorier och ges för framstående insatser inom svensk film under det gångna året. Utöver Guldbaggarna delas också Gullspiran ut, för betydelsefulla insatser för den svenska barn- och ungdomsfilmen. Som alltid delas Hedersguldbaggen ut, för lång och trogen tjänst inom svensk film.

Nytt för i år är att Guldbaggens publikpris återvänder. Omröstningen bland årets mest sedda svenska filmer, som görs i samarbete med Aftonbladet, lanseras den 27 december.

Alla nomineringar inför Guldbaggegalan 2023

 Sändningar från Guldbaggegalan, måndag 23 januari:
17.00–18.00 Röda Mattan (SVT Play)
18.30–19.30 Förgala (SVT Play)
20.00–22.00 Guldbaggegalan (SVT Play och SVT1)
22.00–22.30 Eftersnack: Kulturnyheterna special (SVT Play och SVT1)

Mer
Bamse och världens minsta äventyr
Bamse och världens minsta äventyr

Hela Bamsefamiljen har fest på ängen, men Krösus har andra planer. Och när Nalle-Maja får i sig XYZ-saft, blir pytteliten Läs mer

Miraklet i Gullspång
Miraklet i Gullspång får premiär i New York

Maria Fredrikssons dokumentär Miraklet i Gullspång kommer få världspremiär i tävlan på filmfestivalen Tribeca Festival i New York.

Ett sista race film
Ett sista race

Ett sista race berättar historien om streetracing-legenden Dennis (David Hellenius), som levt hela sitt liv på fel sida om lagen. Läs mer

Konferensen
Mats Strandbergs Konferensen blir film

Idag offentliggjorde Netflix sitt nya filmprojekt, den blodiga komedin Konferensen, baserad på romanen med samma namn av Mats Strandberg. För regi Läs mer

Ett hus byggt av skärvor
Sverige – Danmark 3-2 inför årets Oscarsgala

Ruben Östlund brukar ju gilla att pika våra bröder på andra sidan sundet och hävda att dansk film inte är Läs mer

Exodus
Göteborg Film Festival invigs med Exodus

Den 27 januari invigs Göteborg Film Festival med världspremiären av Abbe Hassans drama Exodus.

Lämna ett svar