På bio nu, Recensioner

In restless dreams: The music of Paul Simon

Paul Simon under Graceland-turnén. In restless dreams. © NonStop Entertainment

Regi
Med
3 timmar 29 minuter
IMDb

I en ny maffig dokumentär av Alex Gibney (Going clear, Citizen K, Taxi till den mörka sidan) porträtteras Paul Simon, en av musikhistoriens främsta låtskrivare och musiker. Sex händelsrika decennier blandas med studioscener från inspelningen av det nya soloalbumet. 

First Aid Kit framförde en oförglömlig version av Simon & Garfunkels America live på Letterman för några år sedan. Det var i samband med att talkshow-värden skulle avsluta karriären med några sista nostalgiska kvällar. De ljuvliga stämmorna från de svenska systrarna lyfte taket. Barndomsvännerna Paul och Art slog också igenom unga och lite av en slump. Det var just med väl kombinerade stämmor som de stack ut. För det totala genombrottet krävdes dock också en tredje talang, en producent på Columbia Records. Tom Wilson gjorde pålägg av elgitarr, bas och trummor i en ny version av The Sound of Silence som tidigare hade floppat. Över en natt var livet helt förändrat för Paul & Art.

Paul Simon bjuder in oss till studion under inspelningen av nya albumet Seven Psalms. Studion finns på hans ägor i Wimberly, Texas. Efter flera år av bristande motivation till att skapa ny musik, kom en idé till 82-åringen under en dröm. Den var så stark att han var tvungen att direkt vid uppvaknandet anteckna titeln. Själva låtskrivandet och inte minst sången ska ändå bli en större utmaning. Från första parkett får vi en inblick i skapandeprocessen.

Kryptiska låttexter från den tidiga karriären som han själv inte är helt klar över vad de egentligen betyder blir med åldern mer direkta. Från kärleksbekymmer i ungdomen till politik och tankar kring ett avslut senare i livet. 

Splittring

Det har förklarts många gångar redan. Ändå kvarstår en nyfikenhet kring varför de två talangerna går skillda vägar där mitt i den stora succén. Vilka tankar har de båda med lite distans till det hela idag? Art Garfunkel medverkar inte i filmen på annat sätt än genom gamla intervjuer och konsertklipp. Mellan raderna förstår vi ändå att de båda inte var så lätta att ha att göra med under inspelningarna. Paul var en perfektionist som genom låtskrivandet bestämde det mesta. Art Garfunkel hamnade i skymundan trots sin vassare stämma och smet hellre iväg någon annanstans. Plötsligt befann han sig i Alperna eller på en filminspelning med regissören Mike Nichols Catch-22 (1970). En annan filmklassiker lyfte fram Simon & Garfunkels musik, Mandomsprovet (1967).

Det är så klart på bio som en film som denna ska ses för att fullt ut njuta av ljudupplevelsen, tillsammans med andra fans eller nyfikna. Mycket av det äldre filmmaterialet har dock av förklarliga skäl lägre bildkvalitet.

Paul Simon på SNL

Via uppskattade framträdanden på SNL, storyn bakom bandets namnbyte, en anekdot om Mel Brooks, videoinspelning i Brasilien, konsert i Zimbabwe och ett mäktigt publikhav i New York med halvmiljonen åskådare lär vi känna underhållaren och musikern. Problem med hörseln och tankar kring livets slutskede gör stämningen allt mer melankolisk. I lågmälda små samtal med partnern, sångerskan Edie Brickell, kommer vi till slut lite närmare även personen Paul. Det är smärtsamt. Filmen lyfter ändå känslorna mer varsamt, medan den musik Paul Simon skapar med full kraft omfamnar och förstärker både lyckliga ögonblick och det som smärtar.

Publicerades

Lämna ett svar