Österrikes Oscarsbidrag 2023 Korsett ger en mycket fri och modern tolkning av Kejsarinnan Elizabeth av Österrike, som var gift med Kejsaren Franz Joseph. Sisi, som hon kallades, var en ikon för modemedvetna kvinnor i slutet av 1800-talet. Regissören Marie Kreutzer har skapat ett feministiskt kostymdrama med Vicky Krieps (Phantom Thread, Bergman Island) i huvudrollen.
Korsetten dras åt
Korsetten dras åt. 45 cm runt midjan mäter tjänstefolket det till. Skvallerpressen skriver att drottningen kämpar med vikten. Det börjar kännas mindre kul att representera och vara en modeikon när 40-årsdagen närmar sig. Folk stirrar på henne med granskande och besvikna blickar. Utseendet gav Sisi positionen, men nu verkar allt rinna ifrån henne med åldern. Långsamt tynar hon bort, instängd i ett liv som vilar på tradition och andras förväntningar. Hon försöker försvinna, bli osynlig och göra sig fri från alla måsten genom att resa bort från slottet och maken kejsaren Franz Joseph.
Moderna detaljer i scenografin som glasögon, Ikea-stolar och betongväggar knuffar filmens miljöer närmare oss i vår tid. Sofia Coppolas Marie Antoinette (2016) försökte med något liknande när den filmen serverade popmusik. Men Korsett tar alltså idén några steg till.
Drottningens syn på kärleken sammanfattar hon med orden: “Ingen älskar någon. Alla älskar vad vi önskar oss av andra. Och vi älskar den som älskar det i oss som vi själva vill vara.” Relationen till kejsaren hon gifte sig med endast 16 år gammal är komplicerad. Utan egentlig makt och inflytande, är hennes uppgift enbart att vara vacker och representativ. Något hon inte känner sig bekväm med. Hellre svimma och försvinna än illa fäkta.
Hon besöker ett vårdhem för psykiskt sjuka i en inte så tidstypisk betongbyggnad. Där ser hon en kvinna som ligger fastspänd i en säng som är placerad i en bur. Filmen klipper till nästa scen där drottningen ligger i sin egen pråliga säng och grubblar. Instängd på ett slott, men ändå instängd. Kreutzers har i tidigare filmer också behandlat kvinnors mentala hälsa, som Marken under mina fötter (2019).
Skandaler och tragedier
Vicky Krieps har fått stå ut med tunga motgångar relaterade till motspelare i två av filmerna hon medverkat i senaste året. Först gick hennes manliga motspelare Gaspard Ulliel i Hélène & Mathieu bort efter en svår skidolycka. Filmen får svensk biopremiär i maj. Vi har recenserat den i samband med Göteborg Filmfestival. Efter att Korsett var färdiginspelad briserade så nästa tragiska nyhet. Florian Teichtmeister som spelar kejsaren blev anklagad för allvarliga metoo-relaterade brott som han efter ett tag delvis erkände. Den händelsen har tyvärr överskuggat en del av filmen, vilket regissören Marie Kreutzer beskrev när hon besökte Göteborg Filmfestival tidigare i år.
Korsett ger fingret till gamla traditioner, kostymdraman som bryr sig för mycket om tidstypiska detaljer och samhället som tvingar in kvinnor i roller de inte vill spela. Den tar sig friheter också i vad som verkligen hände för att föra fram en annan viktigare berättelse.
Spegla moderna kvinnor
Det blir en aning spretigt och filmen flyter inte riktigt på. Idén om att gamla drottningar i kostymdraman ska spegla moderna kvinnor är inte helt ny om vi säger så. Tvärtom har det gått lite inflation på temat. Men filmen lyckas bryta upp hysterin kring tidstypisk scenografi och exakt vad som hände en historisk person. Att fånga precis hur stolarna såg ut då är mindre viktigt än att på ett insiktsfullt sätt lyckas beskriva funderingar och känslor relevanta in i vår tid.
Nominerad till Un Certain Regard vid Cannes filmfestival 2022. Vinnare av Un Certain Regard för Bästa skådespelare – Vicky Krieps 2022. Göteborg Film Festival 2023 visade filmen.
Kostymdrama, Drama, Historia
Originaltitel: Corsage
Regi: Marie Kreutzer
Skådespelare: Vicky Krieps, Colin Morgan, Finnegan Oldfield
Längd: 1 timme 53 min
IMDb
Svensk biopremiär: 24 mars 2023
Senast uppdaterad 27 oktober, 2023.
Kan inte personalen få vara i centrum för en enda gångs skull?! Att prata med barnen och de äldre är…
När visas filmen Brottet är mitt Dagar och tider
Var kan man se Syndabocken på bio i Stockholm