Film

Livets pris

Sara Lidman i dokumentären Livets pris.

Sara Lidman i dokumentären Livets pris.

Livets pris är en historia om kärlek och politik i förtryckets Sydafrika under Sara Lidmans afrikanska resa. Ett närgånget och gripande porträtt av Sara Lidman – en av Sveriges främsta författare.

”Det finns dagar som måste uthärdas sekund för sekund. Men jag måste orka berätta, måste försöka ta allt i tur och ordning som det var och är”.

Sara skriver om längtan efter barn och man. Som en röd tråd i hennes dagböcker och brev finns tvivel på att kunna bli älskad för den hon är. Hon förälskar sig ofta och särskilt i sitt livs kärlek – i Sydafrika. Han är svart och hon får betala ett högt pris för sin kärlek under apartheidregimens raslagar, som sluter sig kring henne tills hon till sist tvingas lämna Sydafrika.

En känslomässigt stark film om en kvinna som vill ha barn och – och att skriva, skriva. Filmen bygger på hennes dagböcker och brev. Det är en dokumentär långfilm om Sara Lidman och hennes resa ensam till Sydafrika 1960-61. Här möter hon sitt livs stora och intensiva kärlek. Hon blir förälskad i en svart man och häktad för brott mot omoralslagen. Här öppnas hennes ögon på allvar för världens orättvisor. Hon blir undersökt av läkare, förnedrad och anklagad i domstol. Hon klarar sig till slut den gången – med hjälp från bl a Tage Erlander och FN:s generalsekreterare Dag Hammarskjöld, men måste lämna landet omedelbart och lova att inte mer engagera sig i Sydafrika. Därefter skriver hon romanen ”Jag och min son”.

Filmen är baserad helt och hållet på Saras dagböcker och brev från denna tid.

Regi Åsa Faringer
Med Sara Lidman
Längd 82 min

Biopremiär 9 februari 2018.

Lämna ett svar