Recensioner

Marschen mot Rom

Marschen mot Rom

Foto på Benito Mussolini ur Marschen mot Rom © Edge Entertainment

Marcia su Roma (The March on Rome)
Regi
Med
1 timme 38 min

Nordirländska Mark Cousins analyserar film i uppskattade serien The Story of Film: An Odyssey. Nu har han tagit sig an en mer politisk berättelse, den om fascismens ursprung och koppling till vår tid i Marschen mot Rom. 

Betyg 3/5

Cousins avslöjar fascismen i detaljerad filmlektion

Det är hundra år sedan fascisternas marsch mot Rom ägde rum i slutet av oktober 1922. Mussolini tog sig till makten genom att med marschen skrämma upp politiska motståndare och inte minst kungen. Han hade hjälp av ett för den tiden nytt och outvecklat vapen, nämligen film. Regissören Umberto Paradisi fick uppdraget som resulterade i A noi! (Till oss). Filmen var klar på några få dagar för att därmed kunna sprida budskapet så snabbt som möjligt.

Mark Cousins har gjort ett gediget researcharbete och avslöjar märkligheter i Paradisis propagandafilm. Mussolini själv deltog t ex inte i marschen. Publiken och marschen i sig var inte heller så imponerande som Paradisis film försöker hävda. Det blir en parallell till vår tid och Trumps invigningsceremoni, som han hävdade var mer välbesökt än Obamas trots tydliga bildbevis på motsatsen. 

Marschen mot Rom gör på liknande sätt kopplingar mellan Mussolinis fascism och dagens extremhöger och neo-fascism runt om i världen. Cousins zoomar in på detaljer i A noi! för att berätta en större och viktigare historia. 

Videocracy

I svensk-italienska Erik Gandinis kontroversiella film Videocracy (2009) berättar han om medias (tv) inflytande över politiken i Italien. Han kopplar också Italiens dåvarande populistiske president Berlusconi till Mussolini. En av Berlusconis nära vänner och rådgivare visar öppet i filmen att han är anhängare av Mussolini. Är det ett exempel på något som fortfarande tas emot med en axelryckning i landet?

Italien har inte gjort upp med sitt förflutna på samma sätt som Tyskland. Än idag går det att se tydliga fascistiska symboler på gator och torg och i arkitekturen. Cousins frågar sig varför. I USA pågår en liknande debatt kring varför statyer med generaler från sydstaterna som förlorade inbördeskriget fortfarande syns till lite varstans i landet. 

Skådespelerskan Alba Rohrwacher får i korta klipp gestalta italienska folkets förhållande till fascismen. Det funkar sådär om vi ska vara ärliga och tillhör den här dokumentärfilmens mindre lyckade idéer. 

När Cousins visar annan film från denna tid som kontrast framstår A noi! som en amatörfilm utan konstnärliga kvalitéer eller ambitioner. Bara unken propaganda återstår. Cousins visar även upp senare klassiska filmer som utspelas under 20-talet och här smittar hans fascination för film av sig.

Officell italiensk trailer

Originaltitel: Marcia su Roma
Internationell titel: The March on Rome
Språk: Italienska, Engelska
IMDb

Senast uppdaterad 28 december, 2023.

Publicerades