Filmnyheter

Mer Wallander i Ystad

I måndags startade inspelningen av en ny omgång om tretton filmer där Krister Henriksson än en gång ikläder sig Kurt Wallanders gestalt.

Först ut är Hämnden, som får biopremiär den 9 januari 2009. Övriga tolv filmer spelas in på plats i Ystad fram till december 2009, och kommer visas på TV4 och släppas på DVD.

Nya karaktärer och skådespelare
I Hämnden introduceras Kurt Wallander för nya medarbetare – två poliser vid namn Pontus, som spelas av Sverrir Gudnasson (Lasermannen, Kungamordet, Kommissionen) och Sabina, spelad av Nina Zanjani (Se upp för dårarna). Kurt får också stifta bekantskap med den nya åklagaren som flyttat ner från Stockholm till Ystad – Katarina, som spelas av Lena Endre (GK2, Harrys döttrar, Himlens hjärta).

Första gången i Sverige
För regin står Charlotte Brändström. Charlotte är en av Sveriges mest erfarna regissörer med över 25 filmtitlar på sin meritlista sedan 1989. Hon arbetar kontinuerligt i både Frankrike och England och gör nu för första gången en långfilm i Sverige. Charlotte har tilldelats en rad fina utmärkelser för sina insatser inom TV och film, bland annat Grand Prix Téléfilm 2002 för ”Le Juge est une femme” och ”Brigade spéciale” 2001.

Manus är skrivet av Hans Rosenfeldt (De drabbade, Hassel- Förgöraren, Reuter & Skoog).

– Det känns kul att vara igång igen. Jag tror att med erfarenheterna från förra omgången och med historien som Hans Rosenfeldt utvecklat till ett väldigt bra manus, kommer det här att bli en serie riktigt bra filmer, säger Krister Henriksson.

Om första nya filmen: Wallander – Hämnden
Kurt Wallander har genomfört sitt livs dröm. Han har köpt sig ett hus vid havet och tar långa promenader på stranden med sin nye, trogne följeslagare, labradorhunden Jussi. Kurt känner sig mer harmonisk och tillfreds med tillvaron än på länge. Något han tycker att han är väl värd.

Plötsligt bryts lugnet i det sommaridylliska Ystad av en kraftig explotion och som släcker hela staden. Det är Ystads enda transformatorstation som sprängts i luften. Sprängningen följs av flera dåd. Militären kallas in och untantagstillstånd utlyses i den lilla staden, som börjar likna vad som bäst kan beskrivas som en krigszon. Wallander och hans kollegor står handfallna. Är det sabotage eller en terroristattack? Vad vill dom? Vad kommer ske härnäst? I det allmänna kaoset och med media i hälarna famlar Wallander både bokstavligt och bildligt i mörkret efter terrorister eller gärningsmän.

Ska Wallander och hans medarbetare lyckas? Tiden är knapp och läget är kritiskt.

[tags]film, wallander, ystad, krister henriksson, hans roesenfeldt[/tags]

Lämna ett svar