Betyg 2/5

Cemal (Tolga Tekin) är från Turkiet, men lever i Tyskland och vill ännu längre bort. Närmare bestämt ut i rymden. I den något udda inledande scenen protesterar han i tysk tv iklädd astronautdräkt mot orättvisan att han inte fått chansen än. Det sätter tonen för denna absurda komedi där några enstaka chockerande scener bryter av den annars tämligen händelsefattiga två timmar långa lunken.

I Turkiet möter tre vuxna syskon varandra motvilligt igen efter att ha växt ifrån varandra under 30 års tid. Cemal har fått ett telefonsamtal från pappan, som de inte haft någon kontakt med på länge. Nu vill han att barnen ska samlas och komma hem till honom i en liten avlägsen by på landsbygden. Cemal och de två övriga syskonen Kenan (Bartu Küçükçaglayan) och Suzan (Tugce Altug) beger sig ut på en roadtrip där de tvingas lära känna varandra på nytt och sig själva.

Berättelsen avslöjar inledningsvis väldigt lite om bakgrunden till denna dysfunktionella familj. Det gör att spänningen bibehålls kring vad som hänt och vad pappan vill med det oväntade mötet.

Tidigt står det dock klart att de tre syskonen är djupt olyckliga, alla på sitt lite egna sätt, vilket skapar konflikter. Suzan är gift med en man som är så inne i sin egen värld att han inte inser att hon vill skilja sig. Kenan är en avdankad skådespelare som nu, utan att övertyga, försöker hävda att han tycker det är mycket skojigare att göra voice-over till djur i privata filmer.

En tvivlande imam är den karaktär som är mest oväntat intressant och underhållande i detta drama. Hans dilemma passar väl in på temat om en frånvarande fadersgestalt och sökande.

Sakta (lite väl sakta) och säkert kommer filmen att nysta upp en emotionell resa tillbaka i tid och in i de tre syskonens känslor kring vad som hänt. Kontrasten mellan det absurt komiska och det mer allvarliga briljerar i några enskilda scener, men tyvärr når inte ens fjärilar ut i rymden. Kanske är problemet den turkiska symboliken och humorn, som förblir lost in translation. Filmens allt för sega tempo bidrar också med några för många intetsägande upprepningar.

Peo Sandholm

Filmen visas under Stockholm Filmfestival 2018.

Genre: Drama, komedi
Originaltitel: Kelebekler
Land: Turkiet
Språk: turkiska (textad på svenska)
Regi: Tolga Karaçelik
Manus: Tolga Karaçelik
Skådespelare: Tolga Tekin, Bartu Küçükçaglayan, Tugçe Altug
Speltid: 1 timme 57 min
IMDb

Svensk biopremiär: 30 november 2018.