Filmnyheter

Nu startar inspelningen av långfilmen Exodus

Inspelningen av långfilmen Exodus har påbörjats  i Grekland. Filmen, som är en road-movie om ett modernt och globalt fenomen, flyktingvågen, är Abbe Hassans debutlångfilm som regissör. Tidigare har han bland annat varit producent för Måtte gitt.

SYNOPSIS Amal  är 12 år och på flykt från Syrien. I en hamn i Turkiet stöter hon ihop med flyktingsmugglaren Sam. Amal vill resa till Grekland där hennes systrar befinner sig i ett flyktingläger, för att tillsammans med dem möta upp sina föräldrar, i Sverige. Amal, en fantasifylld, humoristisk men traumatiserad ung tjej och den äldre och luttrade Sam, reser tillsammans genom Europa för att försöka hitta friheten…  De utvecklar en pappa-dotter-relation, som både blir deras överlevnad och uppvaknande.

Exodus är en stark och unik berättelse om förmågan att överleva trots omänskliga omständigheter. Filmen ska både roa och ge kraft till alla de flyktingar som lider i världen, filmens huvudkaraktärer Amal och Sam ger oss prov på hur man överlever genom humor och fantasi”.  Och efter många års slit vår vi äntligen göra filmen”, säger en av filmens producenter Mattias Nohrborg.

Exodus är baserad på sanna historier från alla de miljoner människor som varit med om krig och flykt”,  berättar Abbe Hassan.  “Däribland min egen familj. Filmens ingång till ämnet är unikt.  Jag kommer att berätta den här historien med fantasi, humor, värme och hoppfullhet, vilket var det som fick mig att överleva när jag som 6-åring ensam fick fly från Libanon med hjälp av människosmugglare”.

Filmen spelas in i Grekland under juni månad och planeras ha svensk biopremiär i mars 2022.  

Produktionsuppgifter:
Titel: EXODUS
Regi: ABBE HASSAN
Manus: KRISTOFFER CRAAS
Foto: PETRUS SJÖVIK
Producenter: MATTIAS NOHRBORG, OLLE WIRENHED
Produktionsbolag: B-REEL FILMS
Samproducenter: SVT, FILM I VÄST
I rollerna: ASHRAF BARHOM, JWAN ALQATAMI

Inspelning: Grekland och Sverige 24 maj – 8 juli

Lämna ett svar