Polarexpressen är tåget som låter barn följa med till Nordpolen för att få se att tomten verkligen finns om man bara tror. Pojken i huvudrollen är lite tveksam till om tomten verkligen finns nämligen. Följer han med på resan kanske han får veta.
Polarexpressen lanseras som ett tekniskt underverk med dess användande av en teknik som kallas motion capture (eller mo-cap) som också använts tidigare i t ex Sagan om ringen (Gollum), fast här i ännu mer avancerad version. Skådespelarnas agerande fångas av digitaliserade kameror som sedan används som förlaga när de animerade karaktärerna skapas. Det är en fascinerande teknisk utveckling där animationer och verklighet vävs ihop. I Polarexpressen ser man spår av framtida möjligheter inom området, men tyvärr är det gjort med för lite hjärta i den här filmen.
Tanken är uppenbarligen att realismen genom detta tekniska grepp skulle nå fram bättre än i traditionella animerade filmer. Resultatet är precis det motsatta. Karaktärerna känns opersonliga och deras ögon förmedlar en obehaglig tomhet. Istället för närhet till barnen distanseras man som åskådare.
I japansk animerad film får karaktärerna uttrycka känslor genom överdrivna ansiktsuttryck. Sådant går helt förlorat i den här filmen tack vare ett taffligt sätt att utnyttja den nya tekniken i tron att det skulle göra karaktärerna mer “verkliga“.
Många försök att blanda skådespelare och animeringar har gjorts med helt olika tekniker och slutresultat, varav “Vem satte dit Roger Rabbit?” antagligen är det mest kända exemplet. Ett helt annat sätt att blanda verkliga personer med animering är den filosofiskt tunga och mycket sevärda Waking Life.
Polarexpressen är ett gäng barns förväntansfulla resa till julaftons stora ikon, jultomten och framförallt, julklapparna.
Vad åskådarna till den här filmen väntas fascineras av förutom ett sockersött jultema är bland annat långa ”kameraåkningar”. Vi får t ex följa en borttappad biljetts resa med vindens hjälp genom tåget och ut i vinterlandskapet. Inspirerad av åkturer på nöjesfält tar Polarexpressen i flera längre scener också med oss på en berg- och dalbana.
Polarexpressen är tämligen humorbefriad. Inte ens något riktigt försök till humor finns även om några sidokaraktärer säkert var tilltänkta som komiska inslag, men det blir bara tröttsamt med t ex en irriterande besserwisser.
Tom Hanks har tråkigt nog stått modell för i princip alla filmens manliga roller, inklusive den lille pojken. Karaktärernas utseende är därför snarlika. I originalversion står Tom Hanks dessutom för merparten av rösterna. Det hade kanske funkat om han förställt rösten mer, som t ex i den hysteriskt skojiga danska animerade filmen Torkel i knipa. I den svenska versionen har man istället valt att låta karaktärerna ha röster från olika skådespelare. En kul detalj i den svenska versionen av filmen är att nästan alla scener med text i bilden (t ex när biljetterna visas i närbild) har översatts till svenska.
När det sockersöta slutet kommer så serveras givetvis några korta visdomsord (läs moralkakor) till barnen, som känns fullständigt patetiska. Men först ska tomten i filmens tilltänkta höjdpunkt av någon märklig anledning välja vem av barnen som ska få julens första julklapp.
Polarexpressen saknar både hjärta och värme. Allt som återstår är några kalla åkturer som i ärlighetens namn gör sig bättre på Gröna Lund.
Trivia:
- Mannen som spelar Generalen är samma person som lånade ut sin röst till Roger Rabbit och var värd för Oscarsgalan 1989 tillsammans med Robin Williams, nämligen Charles Fleischer.
- Steven Tyler från Aerosmith gör en mindre roll i filmen.
- Alla barnkaraktärerna spelas av vuxna
Med
Amerikanska röster
Pappa, Pojken, Luffaren, Konduktören, Jultomten – TOM HANKSSmokey, Steamer – MICHAEL JETERBilly – PETER SCOLARI Holly – NONA GAYEGeneralen – CHARLES FLEISCHERM fl
Svenska röster
Pappa, Luffaren – ANDREAS NILSSONKonduktören, Jultomten – ROGER STORMPojken – CALLE DAHLSTRÖMHolly – NOREA SJÖQUISTBilly – CARL-MAGNUS LILJEDAHLSteamer – JOHAN LINDELLSarah – ALEXANDRA ALMMamma – LOUISE RAEDERM fl
Senast uppdaterad 26 september, 2024.
Kan inte personalen få vara i centrum för en enda gångs skull?! Att prata med barnen och de äldre är…
När visas filmen Brottet är mitt Dagar och tider
Var kan man se Syndabocken på bio i Stockholm