Recensioner, Streama gratis

Punk rock vegan movie

Punk rock vegan movie

Moby i Punk rock vegan movie.

Regi
Med
Längd 1 timme 26 min

Du kanske undrar varför Moby gör en punkfilm? Vad har pojkversionen av Enya som han själv skämtsamt beskriver sig i filmen med punk att göra? Jo, det visar sig att han befann sig mitt i den världen tidigt i musikkarriären. Som medlem i det lilla okända bandet Vatican Commandos var han förband för punkrockare som senare slog igenom. Han blev på det sättet vän med många av punkens främsta. Flera av dessa intervjuas i Punk rock vegan movie. Inom veganismen är Moby välkänd som en förgrundsgestalt. Han har varit vegan sedan 1987.

Betyg 3/5

När du inser att det inte är ok med köttindustrins systematiska övergrepp på djur kommer tanken “Jag vill inte vara en del av detta”. Flera av punkarna i filmen uttrycker precis dessa ord. Reaktionen är essensen av punk och kontrakultur allmänt. Att protestera mot normen. Filmen utforskar denna motkultur och skepsis som punkens drivkraft. För många punkare blev veganism därför en självklar del av att vara en rebell som stred mot normerna i samhället. Inte minst var det så för svenska Inge Johansson från The Noise Conspiracy, som medverkar i filmen. För honom växte det fram ur en kritik av det kapitalistiska systemet. Han drar kopplingen mellan kapitalismens utnyttjande av arbetare med hur djur exploateras. 

Punk rock vegan movie
Crass beskrivs i dokumentären som en av de första punkbanden som skrev låtar om veganism

Umeåbandet Refuseds frontfigur Dennis Lyxzén intervjuas också. Han var en viktig del av djurrättsrörelsen i Sverige på 90-talet. Som ung student i Umeå då gick det inte att missa denna rörelse, trots att jag inte var en del av den. Pälsbutiker klottrades ner med röd färg. En efter en fick stänga igen. Filmen tar oss dock inte med dit, utan fokuserar på England och USA.  

Fattiga punkrockare

På ett helt annat plan introducerades många punkrockare till veganism genom att de på den tiden var fattiga. De fick ofta mat mellan spelningar genom att besöka Hare Krishna-rörelsen som delade ut gratis vegetarisk mat. Myten om att det skulle vara dyrt att vara vegan är seglivad. Matbutikernas billigaste kalorier, näringsämnen och källa till protein är bönor, linser, kikärtor och legumer. Något att fundera på när elpriserna skenar och lågkonjunkturen lurar runt hörnet.

Punk rock vegan movie
Ray Cappo – Youth of today var straight edge som reaktion på collegekulturen

Alla punkare är inte veganer så klart, men det blev en viktig del av det som kallas för straight edge. Subkulturen fokuserade mest på att inte dricka alkohol, röka eller ta droger, men också på veganism. Det slår en under filmen hur många olika band och individer i punkens värld som var och fortfarande är vegeterianer och veganer. Utrymmet räcker inte ens till för att intervjua alla. Travis Barker (blink-182) skymtar förbi, men intervjuas inte. Han är ju en av punkrockens mest kända trummisar och dessutom vegan. Det blev han kort efter att han mirakulöst var en av endast två som överlevde en flygkrasch.

Att stå upp för vad som är rätt

Istället får vi intervjuer med några andra av punkrockens främsta namn som John Joseph från Cro Mags, som har en skarp förklaring till kopplingen mellan punk och veganism.

Just to complain about some sh*t and offer no solutions, you gonna run out of steam. If you wanna be a real revolutionary, you wanna be a real mf punk and a real hardcore, you stand up for what the f* is right.

John Joseph – Cro Mags
Punk rock vegan movie
Porcell – Youth of today

Det blir för att vara en film delvis om punk ändå sparsamt med musik. Några textrader om veganism får vi dock lyssna på och flera intressanta intervjuer. Annars är det Moby som konverserar med sin hund, gamla klipp från konserter och så skymtar några av dagens främsta djurrättsaktivister som Joey Carbstrong och Earthling Ed förbi i korta klipp.

Trailer för filmen

Nu kan du också se hela filmen gratis eftersom Moby valt att publicera den på YouTube:

Filmen innehåller intervjuer med några av de största namnen inom punk- och rock-scenen, såsom Dennis Lyxzén, Ian Mackaye, HR, Dave Navarro, Sergio Vega, Toby Morse, Davey Havok, Rob Zombie, John Joseph, Inge Johansson och många fler.

Punk rock vegan movie är tillgänglig gratis för nedladdning och stream via Slamdance efter premiären den 25:e och via alla streamingplattformar från och med den 30:e januari.

Senast uppdaterad 9 februari, 2023.

Mer
Dumb Money
Dumb Money

DUMB MONEY är den ultimata David mot Goliath-berättelsen, baserad på den otroliga men sanna historien om några vanliga människor som Läs mer

and the king said
and the king said, what a FANTASTIC MACHINE

Kameran kan dokumentera verkligheten eller förvränga den. Den kan ge oss utlopp för kreativitet, fåfänga och bekräftelsebehov. Hur har vi Läs mer

Miraklet i Gullspång
Miraklet i Gullspång

Ett tecken från Gud får två norska systrar att köpa en lägenhet i svenska Gullspång. När de möter lägenhetsägaren på Läs mer

Insidious: The red door
Insidious: The red door

För att en gång för alla bekämpa sina demoner måste Josh (Patrick Wilson) och Dalton (Ty Simpkins), som nu pluggar Läs mer

Breaking Social
Breaking Social – Gerttens nya får premiär i Almedalen

Breaking Social har precis vunnit pris på CinemAmbiente film Festival i Turin, Italien. Där mottog regissören Fredrik Gertten (Den unge Läs mer

Kobane - drömmen om frihet
Kobane – drömmen om frihet

Kobane -drömmen om frihet (Touching Freedom) av Manal Masri är en skakande dokumentär om en kurdisk region i Syrien som Läs mer

Lämna ett svar