Filmnyheter

Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton spelas in nu

Sagan om Bertil Jonssons julafton film

Sagan om Bertil Jonssons julafton med Simon Larson och Jonas Karlsson. Foto: Niklas Maupoix © SF Studios

Nu är inspelningarna igång i Göteborg för Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton, med regissör Hannes Holm. I huvudrollerna ser vi bland andra Simon Larson som Karl-Bertil Jonsson, Jonas Karlsson som Tyko och Jennie Silfverhjelm som Marianne.

Inspelningarna pågår i västra Götaland mellan den 20 oktober och den 26 november och fortsätter därefter i Stockholm mellan den 1 december och den 11 december. Filmen planerar att ha biopremiär i november 2021.

Filmen är en dramatiserad bearbetning av Tage Danielssons berättelse. Den tecknade kortfilmen Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton från 1975 har i regi av Per Åhlin och manus av Tage Danielsson blivit en av Sveriges folkkäraste julsagor. SVT har visat filmen på julafton sedan dess.

Familjen Jonsson kommer att spelas av Jonas Karlsson i rollen som Tyko, vi får se Simon Larson som Karl-Bertil Jonsson och Jennie Silfverhjelm som Marianne. Vidare ser vi flertalet kända namn i de övriga rollerna såsom Vanna Rosenberg, Filip Berg, Ingela Olsson, Claes Månsson, Adam Pålsson, Peter Dalle, Josefin Neldén, Carla Sehn, Dag Malmberg, Lotta Ramel, Josephine Bauer, Jesper Malm, Ruben Lopez och Sigrid Johnson.

Jonas Karlssons förvandling

Jonas Karlsson, i rollen som Tyko, har genomgått en ordentlig förvandling. Tvåfaldigt Oscarnominerade Eva von Bahr och Love Larson har förvandlat honom för att kunna gestalta direktör Tyko Jonsson. Eva von Bahr och Love Larson har Oscarnominerats två gånger tidigare för sitt arbete med mask. De skedde dels för Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann och dels för En man som heter Ove.

Det har varit en spännande utmaning att få försöka förvandla Jonas till Tyko, men vi har också arbetat väldigt nära filmens kostymdesigner Ingrid Sjögren för att få en så bra helhet som möjligt.

Love Larson, mask och smink.

Karl-Bertils berättelse

Berättelsen handlar om 14-åriga Karl-Bertil, som är varuhusdirektör Tyko Johnssons son. Hans utstakade väg i livet är att bli som sin far. Men Karl-Bertils hjälte är Robin Hood. I filmen kommer detta att tas ett steg längre än i TV-versionen. Den fattiga flickan Vera, hennes syster på barnhemmet och den hänsynslösa barnhemsföreståndaren korsar alla Karl-Bertils väg. Och ingen är sig lik när historien når sitt slut. Inte ens Tyko.

Regissör är Hannes Holm, med tidigare publikframgångar som Ted – För kärlekens skull, den Oscarsnominerade filmen En man som heter Ove och den förra trilogin om Sune samt kritikerhyllade filmer såsom Himlen är oskyldigt blåKlassfesten och Adam & Eva

Inspelning i dessa tider

På inspelningsplatsen finns riktlinjer för att minska risken för smittspridning och antalet personer som samlas samtidigt begränsas. Inspelningsarbetet följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Alla i produktionen ska känna sig trygga och kunna jobba i en säker miljö.

Lämna ett svar