Filmnyheter

Simon J Berger klar för storfilmen Sulis

Sulis film

Simon J. Berger & regissör Nils Gaup. Foto: Anette Wiman

Idag tillkännagav SF Studios Sulis, ett norskt historiskt actiondrama om ursprunget till arbetarrörelsen och arbetarnas rättigheter i gruvstaden Sulis i början av 1900-talet.

Storfilmen är regisserad av Nils Gaup (The Kautokeino-Upproret, Birkebeinerne, Pathfinder) och producerad av Storyline NOR. Huvudrollerna spelas av de svenska skådespelarna Otto Fahlgren (Björnstad) och Simon J. Berger (Drottning Margareta, Exit). I rollistan ingår även de norska skådespelarna Alexandra Gjerpen, Mads Sjøgård Pettersen, Stig Henrik Hoff och Heidi Ruud Ellingsen. Filmen förväntas ha premiär på biografer i Norge 2023 följt av en internationell lansering. 

Sulis berättar historien om kampen mot förtrycket i gruvstaden Sulitjelma, kallad Sulis, i början av 1900-talet. Konrad och de förtryckta gruvarbetarna står tillsammans i upproret mot gruvbolaget och dess hänsynslösa ledare Wennstrøm. Filmen handlar om faktiska incidenter på Norges näst största arbetsplats, där gruvbolaget hade all makt och där arbetarna kämpade under omänskliga förhållanden i de farliga och mörka gruvorna. Detta var de nordiska ländernas vilda västern. Förtryck, slavarbete och kapitalismens brutalitet slutade med en revolt som skapade den nordiska modellen och det moderna samhälle vi idag ser i Skandinavien.

Girighet och exploatering

Sulis är en miniatyr av hur girighet och exploatering av människor och natur, leder samhället åt fel håll. Vi vill göra en film som visar att människor kan åstadkomma stora saker när de står tillsammans”, säger regissören Nils Gaup.

Idag arbetar 3,7 miljoner människor i gruvor världen över och minst 12 000 arbetare dör varje år i gruvolyckor. Kampen för rättvisa, trygghet, bättre arbetsvillkor och samarbete mellan arbetsgivare och arbetstagare är lika aktuell idag – och är precis vad Sulis handlar om.

Hyllade skådespelaren Simon J. Berger gör rollen som antagonisten Wennstrøm.

Sulis är en viktig historia att berätta. Det är ett fantastiskt historiskt material som lyfts fram i filmen. Jag är väldigt glad att jag kan vara en del av det här projektet, som kommer att bli en klassisk hjältehistoria, säger skådespelaren Simon J. Berger.

Sulis är den största produktionen av ett nordnorskt produktionsbolag någonsin. Inspelningen har nyligen påbörjats på FilmCamp i Målselv och kommer senare att flytta till Sulitjelma utanför Fauske, båda belägna i norra Norge.

Mer
Spider-man: Across the spider-verse
SPIDER-MAN™: ACROSS THE SPIDER-VERSE

Miles Morales återvänder i nästa kapitel av den Oscar®belönade Spider-Verse sagan. Vi får följa med på ett episkt äventyr som Läs mer

Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves
Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves

En charmig tjuv och ett gäng osannolika äventyrare ger sig av på en episk jakt för att återta en försvunnen Läs mer

Indiana Jones and the Dial of Destiny
Indiana Jones and the Dial of Destiny

Harrison Ford återvänder som den legendariske arkeologen och hjälten i den efterlängtade femte Indiana Jones filmen. Filmen regisseras av James Läs mer

Violent Night
Violent Night

När en grupp legosoldater bryter sig in i en rik familjs hem på julafton, och tar alla som gisslan, är Läs mer

Lämna ett svar