Svenska filmvåren bjuder bland annat på en sexkomedi i trädgårdsmiljö, Helena Bergströms regidebut, ungdomsfilmen Ciao Bella (fotot), Maria Bloms uppföljare efter Masjävlar och en hoppfull film.
Hoppet överger en aldrig om svensk film?
Som vanligt är vårarna tunnare på svensk film än höstarna. Under våren och sommaren blir det bara 13 svenska filmer som får biopremiär, varav 2 dokumentärer. Men det finns några filmer som väcker ens intresse.
Sexkomedin Allt om min buske med Ola Rapace (Tusenbröder), Maria Kulle och David Dencik är en av filmerna som sticker ut. Den uppmärksammades redan under Cannes filmfestival förra året och handlar om oväntad kärlek och avgrundsdjup svartsjuka.
Helena Bergström gör regidebut med Se upp för dårarna. Den handlar om två tjejer i 20-årsåldern som söker till Polishögskolan. Colin Nutley spelar inte huvudrollen alltså.
Peter Stormare återvänder till svensk film efter succén med Prison Break i USA. Han spelar korvgubbe i Hoppet av Elling-regissören Petter Naess. Filmen handlar om pojken Azad som blir gisslan när han flyr till Sverige. Det stora intresset är höjdhopp och Kajsa Bergqvist. Man kanske skulle kunna säga att han lever på hoppet.
En svensk Woody Allen-wannabee kan skönjas i Darling av Johan Kling. Det är en mörk societetskomedi som utspelas på Östermalm. En ung kvinna lever ett bekymmersfritt liv kring Stureplan men så en dag förändras allt.
Vid Stureplan utspelar sig också Daniel Collerts och Steve Aalams gangsterfilm, med det passande namnet Gangster. Medverkar gör bland annat Kjell Bergqvist och Mikael Persbrandt.
Maria Blom är tillbaka efter den enorma succén med Masjävlar. Nya komedin heter Nina Frisk och handlar om en flygvärdinna. I huvudrollen precis som i Masjävlar finns Sofia Helin. Pressen på uppföljaren beskriver Maria Blom med glimten i ögat:
– Det är en trygghet. Nu kan det bara gå sämre.
Ciao bella är sommarens ungdomsfilm och verkar ganska lovande faktiskt. Den hade tidigare titeln Mustafa/Massimo men det blev väl för likt Sandor Slash Ida antar jag? Filmen handlar om Mustafa som längtar efter en tjej, men han har ingen framgång direkt. Hyllade Jens Jonsson har skrivit manus till filmen.
Klaus Härö är tillbaka efter den prisade Den bästa av mödrar. Filmen Den nya människan utspelar sig 1951 och tar upp ett okänt och tragiskt kapitel i svensk historia.
Andra långfilmer som har biopremiär under våren är familjefilmen Rosa – the movie, ungdomsfilmen Linas kvällsbok och Black Island Sisters om industriarbetande kvinnor i Luleå.
Hemlösa och eskimåer är ämnena för vårens dokumentärfilmer. Tomorrow never knows handlar om några hemlösa i Stockholm som försöker kämpa sig ur kylan tillbaka till ett normal liv igen. Eskimåpojken Minik porträtteras i Price of the Pole. Pojken ställdes 1897 ut på museum i New York. Filmen har vunnit pris på en festival i Danmark nyligen.
För den som hoppats på en biopremiär för Roy Andersons nya film Du levande under våren verkar vi få vänta till i höst istället. Men till Cannes Filmfestival ska den väl?
[tags]svenska filmer, film, våren, bio[/tags] intressant
Kan inte personalen få vara i centrum för en enda gångs skull?! Att prata med barnen och de äldre är…
När visas filmen Brottet är mitt Dagar och tider
Var kan man se Syndabocken på bio i Stockholm