Tempo Dokumentärfestival fyller 25 år 2024. Åtta långfilmer tävlar i år om Tempo Documentary Award. I dag avslöjade festivalen vilka filmer som tävlar. Bland annat visas Meteoriten av Johan Palmgren och Isabel Andersson. Den berättar historien om en järnmeteorit som hittas av entusiaster, men så uppstår en konflikt om vem som äger den. Markägaren eller upphittarna?
Tävlingsfilmerna på Tempo Dokumentärfestival
Barnen från Camp Ashraf
av Sara Moein
Engagerande skildring om barnen som på 90-talet skickades till Sverige för att bli nästa generation krigare inom den terrorstämplade organisationen Folkets Mujahedin.
Bröderna Andersson
av Johanna Bernhardson
Ett möte med bröderna Kjell, Leif, Ronny och Roy Andersson i en släktkrönika om klass, arv och filmkonst. Hur ska de kunna lappa ihop relationen när de inte har träffats på tio år? Och hur kan livet bli så olika för fyra bröder?
Det omätbara
av Nils Petter Löfstedt
Hur värderar vi omsorg? Genom sin blick på föräldrarna och andra som arbetar inom vård och omsorg skildrar Nils Petter Löfstedt den hopplösa kampen mot samtidens tidsmätningar och effektivisering.
Leaving Jesus
av Ellen Fiske
En grupp före detta kristna fundamentalister träffas på ett retreatcenter i San Francisco. Genom terapisessioner, dans och övningar i tillit kämpar gruppen med att åter finna mening och en egen identitet.
Meteoriten
av Johan Palmgren och Isabel Andersson
En stor järnmeteorit hittas av två entusiaster med stenkoll. Men vem äger den? Adelsmannen som äger marken eller geologen och entusiasten som hittat meteoriten? En film om äganderätt som utvecklas till en filosofisk och smått absurd David och Goliat-kamp. Premiär på Tempo Dokumentärfestival! Bild ovan.
Om alla bara drar
av Karin Wegsjö & Nazira Abzalova
En kärleksförklaring till Tensta, skildrat ur ett inifrånperspektiv och även ett familjedrama som ställer frågan om vem som egentligen bär ansvaret i kampen mot gängkriminalitet – polisen, politikerna, eller invånarna?
Skärvor
av Sara Broos
En hudlös Sara Broos söker efter mening och sammanhang i en splittrad verklighet. Enskilda livsöden från världens alla hörn vävs samman med myter, drömmar och historiska händelser i ett flöde mellan mardröm och idyll. En poetisk skildring av mörkret inom oss och i vår omvärld.
Som vi har älskat – en film om Sara Parkman
av Gustav Ågerstrand
Sara Parkmans musik ger eko över generationsgränser, nationsgränser och trosgränser. I Som vi har älskat möter vi personen bakom hennes starka scenpersona. En ung kvinna som försöker vara en skapande kraft när världen brinner. Eller när det inre brinner. Premiär på Tempo Dokumentärfestival!
Prispengar till vinnarfilmen
Tempo Documentary Award arrangeras i samarbete med Svenska Filminstitutet. Priset, som går till filmens regissör, består av 100 000 kronor och en teknikcheck på 50 000 kronor från Dagsljus Filmequipment. Festivalens avslutningsgala kommer att äga rum lördagen den 9 mars och priset kommer då att delas ut till vinnaren.
Samtliga nominerade filmer kommer att visas under Tempo Dokumentärfestival 4–10 mars. Alla kommer att visas på följande biografer i Stockholmsområdet: Victoria, Bio Aspen, Bio Rio, Biograf Reflexen, Grand, Klarabiografen och Zita Folkets Bio. Majoriteten av titlarna kan även ses på www.drakenfilm.se
Hela festivalprogrammet, biljetter och digitala festivalpass släpps den 14 februari på www.tempofestival.se
Kan inte personalen få vara i centrum för en enda gångs skull?! Att prata med barnen och de äldre är…
När visas filmen Brottet är mitt Dagar och tider
Var kan man se Syndabocken på bio i Stockholm