Netflix har släppt en ny sensationell dokumentär om när FBI stormade en välbeväpnad religiös sekt i Waco, Texas 1993. Sektledaren David Koresh stod i centrum för den blodiga uppgörelsen.
Religiös sekt, illegala vapen och privat egendom
Waco är aktuellt igen eftersom det gått 30 år sedan händelserna i Texas 1993. Vad som utspelades då känns på många sätt relevant än idag. På den extrema högerkanten i USA utnyttjar anhängare FBI:s misslyckade agerande då till att kritisera polisens överskridande av befogenheter på privat mark. Men även de som ser problem med religiösa sekter och amerikanska vapenlagar pekar på Waco som ett varnande exempel. Därför går det att se på Waco som ett mikrokosmos av problemen i stort i USA. Tiller Russell (Night Stalker) har regisserat denna serie i tre delar i högt tempo för Netflix.
Med tillgång till exklusivt material som nyligen släppts av FBI fångar dokumentären dramatiska scener. Främst från polisens kameror och tv-journalister, men också genom nyinspelade intervjuer med några som överlevde. Bakgrunden till händelserna var att sekten Branch Davidians, med hundratals medlemmar inklusive många barn, misstänktes för att ha införskaffat en omfattande mängd olagliga vapen och handgranater.
En grupp FBI-agenter skickades en morgon 1993 till den byggnad med ett utsiktstorn ute på landet där sekten höll till. Tanken var att överraska med en husrannsakan och ta med sig sektledaren till förhör. Av en slump avslöjar sekten FBI:s planer strax innan samma dag. Koresh var därmed förberedd och sekten försvarade sig med vapen i en våldsam uppgörelse som pågick under en 51 dagar lång belägring. Det har beskrivits som den största skottlossningen på amerikansk mark sedan inbördeskriget.
Krypskytt beskriver fruktansvärda scener
Waco är en skickligt berättad dokumentär som följer händelserna kronologiskt, med polisledningens presskonferenser och inblandades tankar kring det fasansfulla som sker. En krypskytt från FBI:s team för gisslanräddning beskriver med stor inlevelse overkliga scener. Han berättar hur utsatta de är på grund av vilka kraftfulla vapen sekten innehar. Tidigt blir det uppenbart att FBI inte har kontroll över situationen och att olika grupperingar inom den federala polisen driver på åt helt olika håll. Det ska visa sig bli ödesdigert.
Chefen för FBI:s krisförhandlingsenhet medverkar i filmen och berättar sin syn på händelserna. Han erkänner misstag. En journalist som var på plats berättar också om när kulor börjar vina runt deras bil. Mest intressant är kanske ändå att följa arbetet på enheten för krisförhandling. Videoklipp inifrån deras arbete öppnar upp dörren till deras syn på situationen under krisen. Fascinerande och samtidigt skrämmande.
“Omtänksam miljö”
Än mer skrämmande blir det när en av sektmedlemmarna påstår i en nyinspelad intervju att det var “en väldigt omtänksam miljö” i sekten. Jasså? Det är väl ändå lite magstarkt med tanke på vad som pågick i den här sekten där kultledaren Koresh hjärntvättade medlemmar, splittrade förhållanden och gifte sig med alla kvinnor och hade sex med deras barn. Att filmskaparna inte konfronterar sektmedlemmarna om detta är märkligt. Medlemmarna kan i intervjuerna måla upp en bild av att religionsfrihet är under attack i USA. Frustrerande.
Filmen fördjupar sig inte i sektens märkligaste inslag och hur Koresh lyckas övertyga så många om att han är Kristus. Detta avverkas för snabbt och missar därmed mycket av grundproblemen. Istället handlar det mer om FBI:s totala haveri i både intern och extern kommunikation och deras brutala agerande mot individer som befann sig på fel plats vid fel tillfälle. Många barn dog. Vem bär ytterst skulden?
Amerika idag
Just som jag skriver detta (25 mars 2023) samlas Trumps anhängare i Waco, Texas för att den fd presidenten håller sitt första kampanjmöte där inför presidentvalet 2024. Kontroversiellt så klart och det är väl poängen också för att han vill få maximalt med uppmärksamhet i media. Han leder opinionsmätningarna mot sina möjliga republikanska motståndare inför primärvalen nästa år, trots att han är föremål för flera brottsutredningar och väntas bli arresterad. Genom mötet i Waco vill han göra en poäng av att FBI återigen när det gäller honom gått över sina befogenheter. FBI gick ju in i Trumps Mar-a-Lago i Florida för att leta efter känsliga hemligstämplade dokument. Är det någon av anhängarna som reagerar på att han indirekt jämför sig själv med en farlig sektledare? Möjligtvis gör han det dessutom avsiktligt för att skrämma jurymedlemmar, åklagare och domare inför kommande rättegångar mot honom.
Vapenlagarna har försvagats ytterligare sedan Waco, trots alla skolskjutningar som också hänt sedan dess. Att vanliga medborgare kan köpa mängder med vapen avsedda för militärt bruk som AR-15 gör att polisen drar sig för att konfrontera och gå in i skolor under skjutningar. Religiösa sekter och tungt beväpnade milisgrupper finns det fortfarande gott om i USA. Inte mycket har förändrats. Förhoppningsvis har åtminstone polisen slipat på den interna kommunikationen sedan dess och gisslanförhandlare fått mer inflytande vid liknande situationer.
Waco: American Apocalypse är en angelägen påminnelse om vilka enorma utmaningar USA står inför. Om den bara hade intresserat sig mer för orsakerna.
Senast uppdaterad 31 mars, 2023.
När visas filmen Brottet är mitt Dagar och tider
Var kan man se Syndabocken på bio i Stockholm
The Banshees of Inisherin var fantastisk