Filmnyheter

5 svenska filmer att se fram emot 2024

Sommartider - filmen om Gyllene Tider

Valdemar Wahlbeck som Per Gessle i Sommartider - filmen om Gyllene Tider.

Under våren och sommaren kan vi se fram emot en rad svenska filmer som har potential att locka publiken till biograferna. Vi har valt ut några favoriter, men det finns många fler. Musik verkar vara ett tydligt tema under året, med filmer om Gyllene Tider, José Gonzales, Sara Parkman och Kal P Dal.

1. Passage (Premiär 22 mars)

Passage
Mzia Arabuli som Lia i Passage. Foto: Haydar Taştan © TriArt Film

Tävlar under Berlin Filmfestival där den fått äran att öppna Panoramasektionen. Regi av Levan Akin (And then we danced).

2. Beck – dödläge (9 februari)

50:e (!) Beckfilmen får premiär på nyöppnade Bio Skandia.

3. Sommartider – filmen om Gyllene Tider (sommar)

Nu har det blivit långfilm om Sveriges populäraste popband. Valdemar Wahlbeck gör skådespelardebut i rollen som Per Gessle. Per är skolans ambitiösa outsider i gymnasiet i Halmstad. Han finner en gemenskap och vänner för livet genom musiken med MP, Micke, Anders och Göran. Trots motgångar och jantelag kämpar bandet målmedvetet.

4. Den sista resan (1 mars)

Den sista resan bio

Filip & Fredriks dokumentär där Filips pensionerade och allt mer passiva pappa Lars tas med på en omtumlande resa till Frankrike.

5. Jakt (19 april)

Jakt
Jens Hultén (Henrik) i Jakt. Foto: Ola Kjellbye © TriArt Film

Sarah Gyllenstiernas thriller om tre män som tillbringar en långhelg i en ensligt belägen stuga för att jaga. Baseras på romanen Jakt på ett vitt fält av Mats Wägeus.

Hypnosen, Düsseldorf, Skåne och Kalak

Annat att se fram emot är första svenska synthfilmen Düsseldorf, Skåne, Ernst de Geers Hypnosen med Asta Kamma August och Isabella Eklöfs Kalak.

Hypnosen
Asta Kamma August som Vera och Herbert Nordrum som André i Hypnosen. Foto: Jonathan Bjerstedt. © TriArt Film

Internationellt hyllad

Det blir också många spännande svenska dokumentärer under våren. Som till exempel Längtan till Áhkká med regi av Gustav Cavallin & Jens Nilsson. Den utlovar slående vackra vyer från fjällen.

Motherland är en redan internationellt hyllad dokumentär i regi av Hanna Badziaka & Alexander Mihalkovich. Den handlar om ungas situation i ett brutalt styrt Vitryssland.

Hans Blix står i fokus i dokumentären Blix Not Bombs av Greta Stocklassová.

Ännu mer musikfilm

A tiger in paradise verkar vara en visuellt spännande musikdokumentär om José Gonzales. Dessutom får vi stifta bekantskap med musikern Kal P Dahl i Filmen om Kal P Dal regisserad av Stefan Källstigen & Dag Ösgård.

Ännu mer musikfilm blir det. Som vi har älskat är filmen om folkmusikern Sara Parkman i regi av Gustav Ågerstrand.

Mer
Stormskärs Maja
Stormskärs Maja

Den åländska författaren Anni Blomqvists romanfigur Maja på Stormskäret tar steget ut på bioduken med Amanda Jansson (“Tunna blå linjen”) Läs mer

20 days in Mariupol
Streama gratis: 5 av årets Oscarsnominerade filmer

Många av årets Oscarsnominerade filmer går att se på svenska biografer eller kommer inom kort. Dessutom går det faktiskt att Läs mer

Oscarvinnare av Guillermo del Toro bland nya filmer att se på SVT Play

Årets Oscargala äger rum söndag 10 mars men redan nu tjuvstartar SVT Play med att visa utvalda tidigare prisvinnare. Varför Läs mer

Topp 10 Bästa filmer 2024
Topp 10 – Årets bästa filmer 2024

Årets bästa filmer 2024 ska utses. Vi har inte hunnit långt in på detta år, men redan har många fantastiska Läs mer

Biograf Skandia
Gratis guidad visning av Skandia med biografhistorikern Kjell Furberg

Nu finns det möjlighet att ta följa med på en guidad visning av Biograf Skandia tillsammans med en expert. Biografhistorikern Läs mer

Ronja Rövardotter Netflix
En första titt på Ronja Rövardotter som Netflix tagit över

Netflix Ronja Rövardotter följer äventyren för en pigg och upprorisk flicka som växer upp bland ett gäng rånare i ett Läs mer

Publicerades

Lämna ett svar