Filmnyheter, Göteborgs Filmfestival, Topp

Apflickorna vann miljon i Göteborg


Årets vinnare av Dragon Award Best Nordic Film är Apflickorna i regi av Lisa Aschan. Prissumman är från och med i år en miljon kronor.

Apflickorna är en berättelse om två tonårstjejer som i sin vänskap söker efter identitet och bekräftelse. Hästintresset är det som förenar dem, men både på ridskolan och utanför, testar de gränser och undersöker nya världar. Se klipp ur filmen Apflickorna

Juryarbetet leddes i år av den bosniske regissören Danis Tanovic. Övriga jurymedlemmar: Lisa Siwe, regissör, Maria Bonnevie, skådespelare, Mogens Rukov, manusförfattare, Aleksi Bardy, manusförfattare och producent samt Gudrun Edda Thorhannesdottir, producent.

The Ingmar Bergman International Debut Award
Den amerikanska filmen Blue Valentine av Derek Cianfrance tilldelas The Ingmar Bergman International Debut Award. Priset är en veckas vistelse på Bergmanveckan, en dvd-box med 23 Bergmanfilmer samt en vacker sten från Ingmar Bergmans strand på Fårö, graverad med hans namn.

Bästa svenska dokumentär
Priset för bästa svenska dokumentär går till Jag var värd 50 lamm av Nima Sarvestani.

Publikens val: Bästa nordiska film
Festivalpubliken röstade fram Jag saknar dig av Anders Grönros till bästa nordiska film.

Publikens val: Bästa långfilm
Festivalpubliken röstade fram den norska dokumentären Tears of Gaza av Vibeke Løkkeberg till festivalens bästa långfilm.

Dragon Award New Talent
Filmfestivalens internationella webbaserade kortfilmspris vanns i år av Los Gritones (The Screamers) av spanjoren Roberto Pérez Toledo. Totalt laddades ett 100-tal bidrag från hela världen upp till tävlingens hemsida. Priset togs emot av skådespelaren Ruth Armas Jimenez.

Lorenspriset
Producenterna Mimmi Spång och Rebecka LaFrenz tilldelas Lorenspriset för Sebbe. Priset, som delas ut av Stockholm Postproduction och går till en av producenterna för 2010 års svenska långfilmer, består av gratis framkallning av den vinnande producentens nästa långfilm. Priset är värt cirka 500 000 kr.

Kodak Nordic Vision Award
Den norska filmen Kongen av Bastøy av Marius Holst tilldelas årets Kodak Nordic Vision Award. Priset är råfilm till ett värde av 50 000 kr till bästa foto bland filmerna i Dragon Award Best Nordic Film.

Svenska Kyrkans Pris
Svenska Kyrkans Pris, värt 50 000 kr, till bästa svenska långfilm går till dokumentären Mammas comeback av Åsa Ekman.

FIPRESCI-priset
FIPRESCI-priset går till Apflickorna av Lisa Aschan. Priset delas ut av internationella filmkritikerförbundet och går till en av filmerna i tävlingen Dragon Award Best Nordic Film.

Dela