På bio nu, Recensioner

Babyteeth

Babyteeth film

Babyteeth © TriArt Film

Betyg: 5/5

Romantiska dramat Babyteeth är en varm och smärtsam indiefilm från down under av regissören Shannon Murphy. 

Moses (Toby Wallace) springer in i Milla (Eliza Scanlen) på en perrong och hon faller pladask för honom. Han är äldre, säljer droger, stjäl och föräldrarna har kastat ut honom. Det hindrar inte Milla från att bli intresserad. Mamma Anna och pappa Henry är mindre övertygade om den nya relationen. För att uttrycka det milt. Och det finns fler orosmoln. Hon är nämligen allvarligt sjuk. 

Det skulle kunna bli ett väl tungt ämne, men Babyteeth är skojig och berör utan att bli manipulativt känslosam. Istället är humorn och samspelet mellan karaktärerna filmens främsta vapen. Avväpnande och gripande berättas Millas story i korta episoder med en känsla av dagbok. 

Millas sjukdom sätter stroboskopljuset på jakten efter lycka. Hon har funnit den i Moses, medan andra runt omkring henne letar och letar. Hennes pappa är psykolog och lyssnar på patienternas problem hela dagarna. Samtidigt verkar han inte allt för lycklig själv. Mamman tar piller för att dölja diverse smärtor. I farten hinner filmen ge en välbehövlig känga åt den skillnad samhället gör på olika droganvändare. Konservativa moralkakor lämnar den dock åt sidan. 

För att få känna en stunds lycka dansar Milla som om ingen kunde se henne. Men snart hinner verkligheten ikapp. 

Babyteeth är en stark film om att växa upp, med spännande karaktärer, klockrena skådespelare och en extra skön humor. Vad mer kan vi önska oss? 

  • Filmen är baserad på Rita Klanejais roman med samma titel. 
  • Babyteeth vann Marcello Mastroianni Award för bästa unga skådespelare på filmfestivalen i Venedig.

Genre: Drama
Regi: Shannon Murphy
Manus: Rita Kalnejais
Skådespelare: Ben Mendelsohn, Essie Davies, Toby Wallace, Eliza Scanlen
Land: Australien
Språk: Engelska
Längd: 1 timme 57 min
IMDb

Svensk biopremiär: 18 september 2020

Lämna ett svar