Film, Recensioner

Den skyldige

Jacob Cedergren som Asger i filmen Den skyldige. © Nordisk Film

Jacob Cedergren som Asger i filmen Den skyldige. © Nordisk Film

Asger Holm är en medelålders dansk polisman, som vi möter när han jobbar med att svara på nödsamtal på ett callcenter. Det är ett förutsägbart arbetspass med det gamla vanliga – småolyckor och stölder. Inget som väcker något större intresse från den luttrade polismannen. Men den trista dötiden ska inte vara allt för länge och när det händer blir det kaos. Det är en kvinna som ringer 112. Asger svarar och förstår av erfarenhet på hennes korta ja och nej-svar att hon blivit kidnappad och att kidnapparen sitter bredvid henne i en bil som färdas norrut. Samtalet bryts kort därefter och en intensiv jakt på var hon befinner sig inleds. Tiden rinner iväg fort och polismannens enda vapen är telefonen.

Vad som gör den här filmen så speciell är att vi inte får se vad som händer på andra sidan telefonlinjen där dramat utspelas, vilket skapar en extra nerv i berättandet. En smart idé som höjer pulsen och frustrationen rejält. Därmed är det vi åskådare som skapar egna skrämmande bilder av vad som händer utifrån fragmentariska beskrivningar.

Danska långfilmen Den skyldige är ett fascinerande kriminaldrama som aldrig släpper greppet om åskådaren. När andra filmskapare fläskar på med specialeffekter för att underhålla, skapas här en fullträff i filmmagi med enkla medel. Att åstadkomma nervdaller av telefonsamtal på film framstår som en udda idé, eller om du är mer cyniskt lagd, som en krystad gimmick för att skapa uppmärksamhet. Utmaningen hanteras dock extremt imponerande av långfilmsdebuterande regissören Gustav Möller. Han är för övrigt född i Sverige och har studerat film i Köpenhamn.

Även Jacob Cedergren (Submarino) som spelar huvudrollen har anknytning till Sverige. Han föddes i Göteborg, men växte upp i Danmark, där han är en etablerad och framgångsrik skådespelare. I Den skyldige får han i princip bära hela filmen och som han dominerar filmduken!

Rastlösheten och stressen som Asger förmedlar ska snart visa sig ha flera bottnar och kvinnans nödsamtal växer till något mycket allvarligare.

Hur regissören Möller med små medel så totalt fångar uppmärksamheten att jag sitter på helspänn utan paus är filmkonst. Han gör det bland annat genom smart fokus på ljud, instängda mörka scener och mer och mer intensiva närbilder på den alltmer pressade och frustrerade polismannens reaktioner. Att filmen inte är längre än 85 minuter är också passande. Med en längre version hade det riskerat bli för utdraget.

Den skyldige är en nyskapande thriller med en hel del vass samhällskritik på köpet att reflektera över. Det belönar vi med högsta betyg.

Peo Sandholm

Den skyldige utsågs till Danmarks Oscarsbidrag 2018 och Oscarsgalan har valt ut den som en av 9 filmer med chans till nominering i kategorin bästa utländska film.

Genre: Kriminaldrama, thriller
Originaltitel: Den skyldige / The Guilty
Regi: Gustav Möller
Manus: Gustav Möller, Emil Nygaard Albertsen
Land: Danmark
Språk: Danska
Skådespelare: Jakob Cedergren, Jessica Dinnage, Omar Shargawi
Speltid: 1 timme 25 min
IMDb

Svensk biopremiär: 29 mars 2019.

Dela