På bio nu, Recensioner

Familjen Bigfoot

Adam - Familjen Bigfoot

Adam och björnen Wilbur i Familjen Bigfoot © Scanbox

Betyg 3/5

Bigfoot klampar in på biograferna igen med ett fartfyllt äventyr. Nu står den vilda familjen och miljön i centrum. Lätt inspirerad av den nya unga miljörörelsen som Greta Thunberg startade handlar filmen denna gång om ett oljebolag i ett naturreservat i Alaska som verkar hålla på med så kallad greenwashing (att låtsas vara miljövänlig). Kan pappa Bigfoot reda ut vad som händer?

Familjen Bigfoot © Scanbox

Du behöver inte ha sett första filmen Bigfoot Junior (2017) för att hänga med i svängarna även om uppföljaren tar vid där den första slutade. Pappa Bigfoot har blivit världskändis och intervjuas på morgon-tv. Sonen Adam, frun Shelly och alla djurvännerna hemma ser honom på tv och undrar när han ska komma hem. I skolan får Adam stå ut med elever och anställda som jagar honom för att få Bigfoots autograf. Hm, är det inte selfies som gäller nuförtiden? 

Med kändisskapet kommer erbjudanden om sponsorpengar från en energisk promotor, men pappa Bigfoot vill helst göra något mer meningsfullt istället. Hastigt och lustigt befinner han sig i Alaska för att protestera och skapa opinion i sociala medier mot den “gröna” olja som bolaget X-trakt påstår sig ha uppfunnit. Men det går inte riktigt enligt plan för Bigfoot.

Självbelåten tvättbjörn

Den självbelåtna tvättbjörnen Trapper står precis som i Bigfoot Junior för mycket av humorn, medan grizzlybjörnen Wilbur står för kraften. Och håret i duschen. 

Miljöförstörelse som tema i animerad familjefilm är inte helt ovanligt. Främst bland dessa står Ponyo, i japanska Hayao Miyazakis mästerliga fantasivärld (finns att se på Netflix). Familjen Bigfoot håller inte samma kvalité så klart, men sticker också ut från den amerikanska normen inom animerad film genom att vara från Belgien och Frankrike. Tack vare det får vi t ex se en rätt skön beskrivning av skillnaden mellan en kanadensisk och en amerikansk gränspostering. 

Familjen Bigfoot © Scanbox

Puggy står precis som i förra filmen för soundtrack. Nu med bland annat en catchy låt som heter Out in the open med Rochelle Riser som andas First Aid Kit. 

Med humor, mening, fart och fläkt kommer Familjen Bigfoot en bra bit på väg mot succé. Det håller inte riktigt hela vägen eftersom avslutningen blir något förutsägbar och lutar lite för tungt på action. 

Familjen Bigfoot tar ändå ett stort steg framåt och gör det riktigt underhållande för hela familjen. 

(Vi har recenserat 2d-versionen med svenska röster.)

Genre: Animerad, Familjefilm, Komedi
Originaltitel: Bigfoot Family
Regi: Jeremy Degruson, Ben Stassen
Manus: Bob Barlen, Cal Brunker
Originalröster: Kylian Trouillard, Alexis Victor, Marie Chevalot
Svenska röster: Bigfoots svenska röst görs åter av Jan Johansen och mamma Shelly lånar sin röst av Cecilia Wrangel igen. Som Adam hör vi åter Grim Lohman och bland de övriga röstinsatserna är Fredrik Hallgren tillbaka som den självbelåtna tvättbjörnen Trapper.
Längd: 1 timme 29 min
IMDb

Svensk biopremiär: 16 oktober 2020

Lämna ett svar