Gunnar Vikenes andravärldskrigsdrama Krigsseglaren berättar i tre delar för Netflix en ofta bortglömd, men avgörande del av kriget. Den följer de två barndomsvännerna Alfred och Sigbjørn som tar jobb på ett norskt handelsfartyg som seglar ut från Bergen strax innan kriget. Mitt ute på Atlanten bryter plötsligt kriget ut och inget ska bli som det en gång varit.
Nordiska Rådets Filmpris 2023 har nominerat filmen.
Alfred Garnes (Kristoffer Joner) får reda på att han ska bli far till ett tredje barn kort innan avresan. Frun Cecilia är lycklig, men oroar sig för makens resa. Den flera månader långa resan är inget han direkt ser fram emot och familjen är inte heller glad. Allra minst dottern Magdeli (Henrikke Lund Olsen). Alfreds bästa vän Sigbjørn är singel och situationen är därför mindre problematisk för honom. Pål Sverre Hagen som spelar Sigbjørn känner vi igen från tv-serien Exit där han spelar äkta man till Ine Marie Wilmanns karaktär. Hon spelar Alfreds fru Cecilia i den här filmen. Ett lite finurligt sätt att genom rollbesättningen skapa en antydan om laddat triangeldrama i denna film.
Gunnar Vikene har regisserat och skrivit manus till denna norska Netflix mini-serie i tre delar. Storyn baseras på historiska händelser under kriget, men karaktärerna är fiktiva. Först släpptes den som långfilm på biograferna i Norge hösten 2022. Sedan klipptes den om med flera nya scener till denna tv-serie. Vikene har tidigare bland annat regisserat några inledande avsnitt i populära tv-serien Pørni, en dramakomedi för Viaplay.
Havet tar
Arbetarklassen i Bergen lever åren innan kriget bryter ut till stor del på vad havet kan ge. Lönen är låg och det finns inte mycket jobb. Männen tvingas ta det som erbjuds för att försörja sig själva och familjen. På handelsfartygen är arbetarna under månader i sträck borta från familj och vänner. När kriget bryter ut ska havet dessutom ta mer än det ger för de som plötsligt befinner sig på Atlanten obeväpnade och nu jagade av fiendens militära fartyg och ubåtar.
Norska regeringen beslutar i en överenskommelse med britterna att norska civila handelsfartyg och dess besättningar ska hjälpa till i kriget. Allt för att befria Norge från tyskarna. Men de norska fartygen är lätta byten för nazisternas flygvapen. Stämningen på skutan med norrmännen är därför inte direkt på topp. För männen finns det inga andra alternativ än att med livet som insats ansluta till de allierades styrkor. Så ska landet och familjen där hemma försvaras.
Cecilia kämpar på ensam med barnen hemma i Bergen, en stad nazisterna utnyttjar som hamn för ubåtar. Pengarna räcker inte riktigt till så barnen får hjälpa till med att hugga träd för att sälja ved till den stränga och oförstående hyresvärden.
Norsk patriotism
För att vara en norsk krigsfilm är det förvånansvärt lite patriotism i form av t ex norska flaggor som vajar i vinden vi får se här. Möjligtvis för att filmen genom Netflix ska nå ut till en större internationell publik. Både Max Manus (2008) och Flykten över gränsen (2020) bjöd på långt mer av den varan. Krigsseglaren kan mäta sig väl med dessa två filmer, men dock så klart inte med Netflix riktigt stora prisbelönta tyska mästerverk All quiet on the western front (2022). Budgeten är också säkert på en betydligt lägre nivå. I denna norska film syns inga mäktiga scener från stora slag t ex.
En stor skillnad historiskt mellan olika krigsfilmer har varit om de fokuserat främst på patriotiska hjältemod och romantik eller mer en slumpmässig, meningslös och brutal slakt av unga män. Krigsseglaren blir aldrig fullt så obehaglig och mörk som en del andra filmer i denna genre, vilket gör den mer lättsmält. På gott och ont. Krig är trots allt extremt obehagligt och det finns en poäng i att skildra det så, men ibland kan det också gå för långt i utdragna scener. Krigsseglaren hittar en hyfsad balans här ändå.
Sammantaget är det en spännande och välspelad film som får en att fundera på vad tidigare generationer fick utstå under denna tid. Och hur de behandlades när de få som återvände skulle försöka återgå till ett normalt liv igen.
Lämna ett svar