Stockholms Filmfestival

Lasse Hallström får Life Time Achievment Award

Stockholms internationella filmfestival har utsett regissören Lasse Hallström till mottagare av utmärkelsen Lifetime Achievement Award.

Lasse Hallström kommer personligen till Stockholm för att motta den prestigefyllda Bronshästen vid en ceremoni den 25 november.

Motiveringen lyder:

En av Sveriges mest uppskattade regissörer tog steget från Bullerbyn till Hollywood med bibehållen ödmjukhet. Med en utpräglad känsla för autenticitet och förståelse för människans inre har Hallström skapat kritikerhyllade, mångsidiga filmverk som går rakt in i hjärtat på publiken. Hans filmer präglas av en enkelhet och en närvaro som berättar historier om utanförskap och mänsklig förändring.

Lasse Hallström inledde sin karriär som regissör på 1970-talet, minnesvärda titlar är En Kille och en Tjej (1975) och ABBA:The Movie (1977). Det stora genombrottet kom med den oförglömliga Mitt Liv som Hund (1985) som gav honom två Oscarsnomineringar. På 90-talet påbörjades hans framgångsrika Hollywoodkarriär; filmer som Gilbert Grape (1993), Ciderhusreglerna (1999), Chocolat (2000) och Casanova (2005) hör till de som rönt störst uppmärksamhet.
Hallströms senaste film The Hoax kommer att ha Sverigepremiär i början av nästa år men omnämns redan som en klar höjdpunkt i hans långa karriär.

I en hyllning till Lasse Hallström visar Stockholms filmfestival Chocolat (2000) samt en ännu icke fastslagen Hallström-film. Lasse Hallström besöker Stockholms filmfestival 25 och 26 november. Med anledning av sitt besök kommer Lasse Hallström att göra en kortfilm som deltar utom tävlan, i den nyinstiftade sektionen Mobile Movies som utarbetats i samarbete med Nokia Nseries.

Stockholm Lifetime Achievement Award tilldelas en inom film verksam filmpersonlighet vars livsverk Stockholms filmfestival vill belysa och hedra. Det prestigefyllda priset i form av den 7,3 kilo tunga Bronshästen, världens tyngsta filmpris, är en parafras på den svenska dalahästen och är skapad av konstnären Fredrik Swärd.

Stockholm Lifetime Achievement Award har tidigare år tilldelats storheter som Elia Kazan, Gena Rowlands, Roman Polanski, Lauren Bacall, Erland Josephson, David Lynch, Oliver Stone och David Cronenberg.

[tags]film, stockholm, stockholm filmfestival, lasse hallström[/tags]

Lämna ett svar