Filmnyheter, Oscarsgalan

Se Sveriges Oscarsbidrag Charter

Charter

Ane Dahl Torp och Troy Lundkvist i Charter. Fotograf/Källa: Sophia Olsson / Nordisk Film

Amanda Kernells film Charter är Sveriges bidrag till en Oscar för Bästa internationella film (Best International Feature Film).

Filmens berättelse följer separerade tvåbarnsmamman Alice (spelad av Ane Dahl Torp) som har insett att hon kommer att förlora vårdnaden om sina två barn. I ett sista försök att vinna dem tillbaka beslutar hon sig självsvåldigt för att hämta dem hos deras pappa (Sverrir Gudnason) och föra bort dem till ett charterparadis på Kanarieöarna.

Se filmen Charter här

Charter, Amanda Kernells uppföljare till hyllade Sameblod (2016), hade världspremiär på Sundance filmfestival i januari. Den europeiska premiären ägde rum på Göteborgs filmfestival. Charter var nyligen också nominerad till Nordiska rådets filmpris.

–  Det har varit en märklig start för filmen att ha premiär precis när coronan slog till, men så mycket bättre känns det ju att filmen fortsätter resa ute i världen och blir sedd och berör andra. Och så känns det otroligt stort att få representera Sverige! säger Amanda Kernell.

–  Juryn har valt att nominera Amanda Kernells mycket personliga och berörande Charter. Ett lågintensivt och oerhört välspelat familjedrama som är en av årets stora filmupplevelser. Att detta bara är Amanda Kernells andra långfilm lovar gott inför framtiden. Vi har att göra med en mycket säker regissör, som utvecklats till en av de mest intressanta europeiska filmkonstnärerna, säger Steffen Andersen-Møller. Han är chef för Utlandsenheten på Svenska Filminstitutet och ordförande för Oscarskommittén.

Charter hade svensk biopremiär 13 mars och finns nu att strömma.

Den 93:e upplagan av Oscarsgalan är framflyttad på grund av corona-pandemin, och kommer att hållas den 25 april 2021.

Lämna ett svar