Recensioner

Thank you for smoking

Thank you for smoking

Aaron Eckhart som Nick Taylor i Thank you for smoking

Ingen rök utan eld

Politiska satirer och propagandafilmer brukar ofta vara plågsamt förutsägbara i sin politiska korrekthet. Tack och lov inte här. Det är en av många anledningar som gör Thank you for smoking klart sevärd.

Betyg: 4 / 5

I en tid när fler och fler fimpar och rökförbuden sprider sig som en löpeld har tobaksbolagen det inte lika lätt som förr att värva nya rekryter. Nick Taylor är lobbyorganisationen Big Tobaccos slipade pr-man som kan snacka omkull vem som helst. Men han är också pappa till en tolvårig pojke som inte är lika stolt över pappas oetiska jobb. Hur vara en god förebild?

Thank you for smoking är inte någon anti-rökkampanj om någon misstänkte det. Det röks inte en enda cigarett i filmen faktiskt. Främst handlar filmen istället om moraliska dilemman kring spin doctors och lobbygrupper och om att betala tillbaka bostadslån. Och om makten som sitter i att kunna tala för sin sak. Som åskådare överöses man av oneliners på temat. Vad sägs tex om ”You know the guy who can pick up any girl? I’m him. On crack.”

Humorn är inte helt olik till stilen den som Jon Stewart bjuder på i det fejkade nyhetsprogrammet The Daily Show. Fast uppenbarligen med ett budskap något mer åt höger på den politiska kartan. Storyn baseras på en bok av Christopher Buckley, som också gör en cameo i en kort scen på en tunnelbanestation.

Aaron Eckhart imponerar i en stark rolltolkning av lobbyisten Nick Taylor. Han stöds av en förstklassig ensemble birollsinnehavare där William H. Macy (spelar en politiker) och Maria Bello (lobbyist för alkholindustrin) lyser allra starkast. Karaktären Nick har trots sitt tvivelaktiga karriärval utrustats med vissa sympatiska drag som främst visar sig i relationen med sonen.

Möjligtvis tappar satiren lite i intensitet och blir för snäll i några scener, men i det stora hela är det skarpt och underhållande. Imponerande av den 28-årige långfilmsdebuterande Jason Reitman. Han är son till Ivan Reitman, som bland annat regisserat ”Ghostbusters” och den politiska satiren ”Dave”. I den senare medverkade också Jason Reitman i en liten roll som vicepresidentens son.

FILMINFO

Drama / Komedi

Regi: Jason Reitman

Manus: Jason Reitman, baserad på bok av Christopher Buckley

Skådespelare
Aaron Eckhart, Maria Bello, Cameron Bright, Adam Brody, Sam Elliott, Katie Holes, David Koechner, William H. Macy mfl

Biopremiär: 2006-08-25
Längd: 92 min

Senast uppdaterad 23 januari, 2023.

Mer
Super-Charlie
Super-Charlie av Camilla Läckberg blir film

Camilla Läckbergs böcker om superhjälte-bebisen Charlie blir animerad 3d-film. Jon Holmberg som tidigare bland annat skapat flera Sune-filmer regisserar Super-Charlie. Läs mer

Normal film
Normal

Tonårstjejen Lucie försöker ta sig an livets utmaningar med en livlig fantasi. Att framstå som normal när livet är kaos Läs mer

Houria
Houria

Houria drömmer om att dansa i den algeriska baletten. Hon försörjer sig som städerska, och fyller på kassan genom vadslagning Läs mer

Se sport och film gratis på SVT Play

Att gå på bio är inte gratis eller för den delen billigt. Faktum är att priserna ökat. Någonting som däremot Läs mer

Blomster film
Blomster

Emma träffar ett gäng ungdomar på ett open air. Medan de rör sig från fest till fest smälter hon in Läs mer

Kobane - drömmen om frihet
Kobane – drömmen om frihet

Kobane -drömmen om frihet (Touching Freedom) av Manal Masri är en skakande dokumentär om en kurdisk region i Syrien som Läs mer

Lämna ett svar