Recensioner

Thank you for smoking

Thank you for smoking

Aaron Eckhart som Nick Taylor i Thank you for smoking

Ingen rök utan eld

Politiska satirer och propagandafilmer brukar ofta vara plågsamt förutsägbara i sin politiska korrekthet. Tack och lov inte här. Det är en av många anledningar som gör Thank you for smoking klart sevärd.

Betyg: 4 / 5

I en tid när fler och fler fimpar och rökförbuden sprider sig som en löpeld har tobaksbolagen det inte lika lätt som förr att värva nya rekryter. Nick Taylor är lobbyorganisationen Big Tobaccos slipade pr-man som kan snacka omkull vem som helst. Men han är också pappa till en tolvårig pojke som inte är lika stolt över pappas oetiska jobb. Hur vara en god förebild?

Thank you for smoking är inte någon anti-rökkampanj om någon misstänkte det. Det röks inte en enda cigarett i filmen faktiskt. Främst handlar filmen istället om moraliska dilemman kring spin doctors och lobbygrupper och om att betala tillbaka bostadslån. Och om makten som sitter i att kunna tala för sin sak. Som åskådare överöses man av oneliners på temat. Vad sägs tex om ”You know the guy who can pick up any girl? I’m him. On crack.”

Humorn är inte helt olik till stilen den som Jon Stewart bjuder på i det fejkade nyhetsprogrammet The Daily Show. Fast uppenbarligen med ett budskap något mer åt höger på den politiska kartan. Storyn baseras på en bok av Christopher Buckley, som också gör en cameo i en kort scen på en tunnelbanestation.

Aaron Eckhart imponerar i en stark rolltolkning av lobbyisten Nick Taylor. Han stöds av en förstklassig ensemble birollsinnehavare där William H. Macy (spelar en politiker) och Maria Bello (lobbyist för alkholindustrin) lyser allra starkast. Karaktären Nick har trots sitt tvivelaktiga karriärval utrustats med vissa sympatiska drag som främst visar sig i relationen med sonen.

Möjligtvis tappar satiren lite i intensitet och blir för snäll i några scener, men i det stora hela är det skarpt och underhållande. Imponerande av den 28-årige långfilmsdebuterande Jason Reitman. Han är son till Ivan Reitman, som bland annat regisserat ”Ghostbusters” och den politiska satiren ”Dave”. I den senare medverkade också Jason Reitman i en liten roll som vicepresidentens son.

FILMINFO

Drama / Komedi

Regi: Jason Reitman

Manus: Jason Reitman, baserad på bok av Christopher Buckley

Skådespelare
Aaron Eckhart, Maria Bello, Cameron Bright, Adam Brody, Sam Elliott, Katie Holes, David Koechner, William H. Macy mfl

Biopremiär: 2006-08-25
Längd: 92 min

Senast uppdaterad 23 januari, 2023.

Mer
Ruben Östlund. Foto: Tobias Henriksson
Ingen Oscar för Ruben Östlund och Triangle of Sadness

Det blev som väntat ingen Oscarstatyett för Ruben Östlund och högoddsaren Triangle of Sadness. Filmen var nominerad i hela tre Läs mer

Oscarsvinnarna 2023
Alla Oscarsvinnarna 2023

Här hittar du vår lista på alla Oscarsvinnarna på galan 2023. Svenska Triangle of Sadness av regissören Ruben Östlund var Läs mer

mest sålda köpfilm 2022
Topp 3: Mest köpta och hyrda filmerna 2022

Representanter för både internationella och nordiska filmbolag trotsade onsdagens snöstorm och samlades i Bonnierhuset på Sveavägen i Stockholm för SF Läs mer

Innan, nu och då

Sent 60-tal. Nana kan inte fly från sitt förflutna. Fattig, med familjen förlorad i Väst-Javakriget, gifter hon sig igen för Läs mer

Infinity Pool
Infinity pool

På ett isolerat hotell, njuter James (Alexander Skarsgård) och Em (Cleopatra Coleman) av den ultimate semestern.

Oscarsgalan tv 2023
Så här sänds Oscarsgalan 2023 på TV och online i Sverige

Komikern Jimmy Kimmel är värd för årets Oscarsgala. Det är den 95:e galan som hålls. Du kan se galan på Läs mer

Lämna ett svar