Filmnyheter

Apple visar film på nätet

Inom 30 dagar efter dvd-premiär kommer man att kunna se film på iTunes nya tjänst iTunes Movie Rentals.

Steve Jobs lanserade idag en ny tjänst för att se film över nätet. Samtliga stora amerikanska filmbolag gör sina filmer tillgängliga för iTunes – Sony, Universal, Paramount, Walt Disney, Warner Brothers, och 20th Century Fox.

Priset per film blir 2.99 dollar för äldre filmer och 3.99 dollar för nya filmer (från 19 kr per film) på iTunes Movie Rentals. I högsta kvalité med HD kostar filmerna upp till 4.99 dollar. Flera liknande tjänster finns redan i Sverige till ungefär samma priser.

Sekunder efter att man betalat börjar filmen visas om man vill. Man behöver alltså inte ladda ner filmen först utan den buffrar 30 sekunder i förväg. Inom en månad kommer man att ha lagt in över 1000 filmer som konsumenterna kan välja mellan.

Man har 30 dagar på sig att se filmen och den förstörs 24 timmar efter att man sett den första gången. Filmer går att se på iPod, iPhone, dator eller tv.

iTunes för musik har revolutionerat musikindustrin, nu kan något liknande ske med iTunes Movie Rentals. Till skillnad från när iTunes kom finns idag redan en mängd tjänster för film online, tex Amazon Unbox, Netflix och Movielink i USA. I Sverige finns tex Lovefilm, Film2home, SF Anytime och cdon.

Apple visade också upp den tunnaste bärbara datorn någonsin Macbook Air som får plats i en liten pappersmapp.

[tags]film, apple, itunes[/tags] (dn aftonbladet)

5 Kommentarer

 1. iPatrick

  Tror ni denna typ av tjänst utgör ett stort hot mot HD-DVD och blueray satsningarna? Ser vi slutet av fysisk distrubution av media?

 2. Andreas

  Längtar tills iTunes-uthyrningen lanseras internationellt (skulle ske senare i år). Skräptjänster som SF Anytimne kan verkligen behöva lite konkurrens..

 3. Streber

  Helt klart ett steg i rätt riktning! Fördelen gentemot SF Anytime/Film2Home är att de har en dedikerad spelare att koppla in i TV’n.

  Om det skulle vara ett hot mot HD DVD/BluRay är svårt att säga faktiskt, men helt klart kan det ge uthyrarna konkurrens. Xbox har en liknande tjänst som ännu inte finns i Sverige, jag skulle helt klart hyra film via Apple TV eller Xbox om det bara fanns här i Sverige.

  /Streber

 4. Anders

  Den nya platta Macen är säkert en framtidsversion av den allmänna datorvärlden. De andra kommer så småningom följer efter med icke CD/DVD intag och andra rörliga delar. Om tio år så är vi där – hela högen.

  Anders

 5. Anders

  Den nya platta Macen är säkert en framtidsversion av den allmänna datorvärlden. De andra kommer så småningom följer efter med icke CD/DVD intag och andra rörliga delar. Om tio år så är vi där – hela högen.

  Anders

Lämna ett svar