Filmnyheter, Guldbaggegalan

Arn vinner Biopublikens pris?

Kritikerna har varit ljumma men nu har Arn istället chansen att tilldelas Biopublikens pris som en av tre nominerade filmer.

Övriga nominerade filmer är Ett öga rött och Underbar och älskad av alla.

Ingen av dessa tre filmer nominerades för bästa film inför Guldbaggegalan som utses av filmbranschen. Du levande, Leo och Darling är nominerade för bästa film.

Biopubliken har haft möjlighet att rösta på sin svenska favoritfilm till och med i torsdags den 10 januari. Nu är rösterna räknade och av 30 tävlande filmer har de tre som fick flest röster blivit nominerade till Biopublikens pris.

Arn – tempelriddaren gick upp på biograferna på juldagen och har redan slagit publikrekord i antal biobesök under tre veckor. Filmen är regisserad av danska Peter Flinth och i rollistan finner vi många välbekanta namn: Bibi Andersson (nominerad till en Guldbagge för Bästa kvinnliga biroll), Stellan Skarsgård, Sofia Helin och inte minst nykomlingen Joakim Nätterqvist.

Ett öga rött regisseras av långfilmsdebuterande Daniel Wallentin. Huvudrollen Halim spelas av Youssef Skhayri. I övriga roller ser vi bland andra Hassan Brijany (nominerad till en Guldbagge för Bästa manliga biroll), Anwar Albayati och Evin Ahmad.

Underbar och älskad av alla i regi av Hannes Holm är baserad på Martina Haags roman med samma namn. Martina Haag själv spelar den 30-åriga singeltjejen Isabella, en frilansskådis som genom en vit lögn plötsligt får chansen till ett stort genombrott.

Vinnaren av priset utses genom en telefonomröstning som redan pågår. Den vinnande filmen presenteras under Guldbaggegalan på Cirkus i Stockholm måndagen den 21 januari.

Biopublikens pris startade 2006 och vanns då av Underbara älskade.

[tags]film, underbar och älskad av alla, guldbaggegalan, biopublikens pris, svenska filmintitutet, svt, ett öga rött, arn[/tags] dn

  1. Arn var årets svenskafilm det var det bästa film i svensk hitora jag set den är värd en oscar för bästa utlänska film

Lämna ett svar