Betyg 3/5

Varm och drabbande far-sonrelation i amerikanskt drama om drogproblematik.

Journalisten David Sheffs bok med titeln Beautiful boy står för den huvudsakliga förlagan till filmen, som behandlar egna upplevelser när sonen Nic blev beroende av drogen crystal meth. Även sonen har skrivit en bok (Tweak) och tillsammans berättar de en skrämmande nedgång i drogmissbruk från två perspektiv. Manus är dock skrivet av Luke Davies och filmens hyllade belgiske regissör Felix Van Groeningen (The Broken Circle Breakdown, The Misfortunates).

David spelas av Steve Carell (The Office, Little Miss Sunshine, Vice) och Nic av Timothée Chalamet (Call Me by Your Name). Båda gör starka insatser, men det är främst ur pappans perspektiv som berättelsen fångar vår uppmärksamhet. Det är hjärtskärande och drabbande att se pappans hopplösa kamp för att få sonen på rätt väg i livet igen. När små strimmor av hopp uppenbarar sig väntar katastrofen bakom kröken. Det gör pappan allt mattare och mer och mer rådlös.

Sonens öden och utmaningar är inte fullt lika väl beskrivna som pappans, men det kompenseras av att Timothée Chalamet är riktigt övertygande i sin rolltolkning av Nic. Han förtjänar alla lovord och nomineringar (bland annat Golden Globe) han fått för denna roll.

Familjen är välbärgad och det finns till en början inga tecken på problem, även om föräldrarna är skilda sedan sonen var liten. Men Nics experimenterande med droger eskalerar till en nivå att han behöver akut hjälp. Missbruket kommer som en chock för pappan som inte förstår varför. Frågan släpper honom inte. Varför? Sonen försöker förklara njutningen i verklighetsflykten som drogen innebär, som han är beroende av och inte kan släppa. Kanske inte heller vill släppa?

Som framstående journalist förstår pappan att det är allvar och att han måste agera snabbt och resolut för att försöka hjälpa sin son. Han läser på och frågar runt bland experter på området. Det ska visa sig bli svårare att hjälpa sonen än han någonsin kunnat ana.

Beautiful Boy är inte en nattsvart film, den bjuder på mycket värme och kärlek. Ibland är den till och med för ljus och vacker för att helt fånga missbrukets misär för den som blivit drogberoende. Till musik av bland annat Sigur Ros och Nirvana skapas en nedtonad och ja lite för melankoliskt vacker stämning. Långa känslosamma scener gör också filmen något för lång.

Som starkast är filmen när den fokuserar på att fånga den bottenlösa hopplösheten hos pappan och den varma relationen till sonen.

Peo Sandholm

Filmen Beautiful Boy visades under Stockholm Filmfestival 2018.

Genre: Biografi, Drama
Regi: Felix Van Groeningen
Manus: Luke Davies (filmmanus), Felix Van Groeningen (filmmanus), David Sheff (boken “Beautiful Boy”), Nic Sheff (boken “Tweak”)
Skådespelare: Steve Carell, Timothée Chalamet, Maura Tierney
Speltid: 2 timmar
IMDb

Svensk biopremiär: 11 januari 2019.