Filmnyheter

Biografkedjan Astoria i kris


Den ekonomiska situationen för Astoria Cinemas verkar vara allvarligare än vad som tidigare varit känt. Biografkedjan Astoria Cinemas har inte betalat biografägare avgiften till Svenska Filminstitutet sedan i februari. Astorias skuld till SFI uppges ligga på miljonbelopp.

Astoria Cinemas har alltså fortfarande obetalda skulder i miljonklassen till institutet sedan i våras. Avgiften till SFI enligt Filmavtalet mellan staten och branschens parter är på 10 % av bruttobiljettintäkten vid bioföreställningen.

Astoria Cinemas ägare köpte fd Sandrews biografkedja 2005. Under sommaren har det framkommit att Astoria hamnat efter med flera räkningar och att besökarna uteblivit. VD Mattias Nohrborg skyllde krisen på distributörerna som han ansåg inte låtit Astoria visa storfilmerna. T ex har SF ensamt distribuerat sommarens största succé Pirates of the Caribbean: Död mans kista. Men just nu visar båda biografkedjorna den populäraste filmen, Bilar.

Skulderna har också varit till fastighetsägare i form av obetalda hyror. Så sent som för en vecka sedan uppgav Nohrborg att det inte var någon ekonomisk kris, utan en likviditetskris.

Astoria har 23 biografer på 16 orter runt om i Sverige. Vad som händer under den närmaste framtiden är oklart, men SFI tvingas antagligen på något sätt kräva in dessa pengar.

[tags]film, astoria, ekonomi[/tags] Pingar: intressant

Lämna ett svar