Artiklar

Blond Bond i mörkare film

Efter månader av spekulationer står det klart. Ny aktör att gestalta agenten med rätt att döda blir Daniel Craig. En för många okänd person.

Sedan Pierce Brosnan, den förre James Bond, efter halvfloppen Die Another Day lämnade in nycklarna till sin Aston Martin har ryktena florerat fritt om vem som ska få överta dem. Efter en hel uppsjö av förslag, där det ena varit mer häpnadsväckande än det andra, föll så till slut valet på den 37-årige engelsmannen Daniel Craig.

Craig, som blir den sjätte 007-agenten i ordningen, harvade länge runt som en doldis i brittiska TV-serier och diverse mediokra filmer innan han 2001 fick ett mindre erkännande efter medverkan i kassasuccén Lara Croft: Tomb Raider. Filmen med karaktären som ironiskt nog ofta kallas för ”den kvinnliga motsvarigheten till Bond” lär emellertid inte gå till historien vare sig för Craigs eller för hans motspelerska Angelina Jolies skådespelarinsatser.

En roll i den kritikerhyllade Road to Perdition och som passionerad poet i Sylvia skulle följa. Men det definitiva genombrottet för Craig lät vänta på sig till 2004, då Layer Cake gick upp på biograferna. Och om det verkligen var ett definitivt genombrott eller inte kan diskuteras då många recensenter höjde filmen till skyarna men publiken uteblev. Vilket som sägs det ha varit Craigs roll i den som knarklangande råskinn som i slutändan vann Bond-folket över på hans sida.

Casino Royale, som nya filmatiseringen av Ian Flemings världskände kvinnotjusande agent heter, ska enligt regissören Martin Campbell bli en mörkare Bond än vad vi är vana att se, Craigs halvblonda hår till trots.

”Det är en stor utmaning. Livet handlar om utmaningar och detta är en av de stora som skådespelare”, sa Craig nyligen på presskonferensen där han offentliggjordes som mannen som föredrar sin Vodka Martini skakad, inte omrörd.

Största utmaningen för Craig, som åtminstone utseendemässigt ger sken av att vara en råare herre än sina kostymklädda föregångare, lär dock inte bli att förföra kvinnor, eller ens att rädda världen från att gå under. Istället får han rikta in sig på att försöka vinna över de redan protesterande 007-fantasterna på sin sida. Någon gång under 2006 får vi svaret om han lyckas som en Connery eller misslyckas som en Lazenby.

Anders Gustavsson

Lämna ett svar