Film, Recensioner

Cow

Cow film

Andrea Arnold har regisserat flera kritikerrosade filmer som Fish Tank, Red Road och Wuthering Heights. Ofta handlar det om en ansträngd relation mellan ensamstående mamma och dotter. Med Cow gör Arnold sin första dokumentär. Temat känns delvis igen då den utforskar komamman Lumas liv på en gård i södra England. Inspelningarna pågick tydligen i cirka 4 år och vi får följa Luma från att hon är vad jag gissar lite över ett år gammal. 

Betyg 4/5

Kameran följer Lumas (eller ko nummer 201129) varje steg, från vila i smutsig halm till födslar och vidare från ängar till industriella mjölkningsstationer. Det blir en intim berättelse om en mamma som omsorgsfullt och ljudligt slickar sin nyfödda kalv ren bara för att få den stulen. Inom ett dygn från födseln får hon aldrig mer se sin unge. Mjölken ska ju inte gå till kalven utan säljas till människor som ofta är lyckligt ovetande om vad kor tvingas utstå när de betalar för t ex mjölk och ost. 

Protesterar högljutt

Det är inte helt lätt att följa protagonisten, mjölkkon Luma bli utsatt för det ena övergreppet efter det andra. Hon protesterar högljutt när hon själv eller andra blir utsatta för obehagligheter. Men vad hjälper det? Till slut headbangar hon kameran. Möjligtvis kan det få  någon i biopubliken att vakna upp till vad hon tvingas genomlida. Personen bakom kameran lär i alla fall ha hoppat till.

I den fåordiga dialogen lyckas bönderna tyvärr få med flera missvisande beskrivningar av vad som händer. Anledningen är att filmen Cow valt en berättarteknik som inte korrigerar eller förklarar när något är oklart. Det estetiska greppet med sparsam dialog för oss närmare Luma, men gör tyvärr att delar av händelseförloppet antagligen går förlorat för många åskådare i en rad avgörande scener. Ett exempel på detta är när några unga hankalvar transporteras bort från sina mammor på gården till en annan gård. När de anländer beskriver bönderna det som att kalvarna nu kommit till sin “frihet”. Någon frihet får dessa kalvar så klart inte uppleva. Istället kommer deras kroppar inom någon månad säljas som kalvkött eftersom de inte kan bli mjölkkor. Manliga kor producerar ju inte någon mjölk.

Mot himlen

Andra scener väger dock upp dessa otydligheter med fantastiskt känslosamma stunder på öppna fält med Luma. Speciellt en scen när hon sträcker på huvudet upp mot himlen, i vad som ser ut som genuin njutning, etsar sig fast i minnet. Som kontrast till allt hon utsätts för blir det extra hjärtskärande. Cow är en viktig och djupt drabbande film som förhoppningsvis får någon konsument att tänka om och tänka rätt.

En ko kan bli 20-25 år gammal, men eftersom kor inte kan producera tillräckligt mycket mjölk efter cirka en fjärdedel av livet (5 år) tvingas korna då iväg till slakt.

Dokumentär
Regi: Andrea Arnold
Medverkande: Luma
Längd: 1 timme 34 min
IMDb

Svensk biopremiär: 18 februari 2022

Mer
Marschen mot Rom
Marschen mot Rom

Genom tidigare okända bilder och sin karaktäristiska filmanalys berättar Mark Cousins om fascismens födelse i Italien och sedermera spridning över Läs mer

Super 8-åren
Super 8-åren

Årets nobelpristagare i litteratur Annie Ernauxs liv innan framgångarna skildras genom familjens super-8-filmer från 70-talet.

The Other fellow
The Other Fellow

Människor över hela världen känner till namnet James Bond, även de som aldrig sett en enda film med den brittiske Läs mer

The Territory
The Territory

Alex Pritz visuellt imponerande dokumentär The Territory tar oss med till Amazonas djupaste djungel där ursprungsbefolkning ställs mot bosättare och Läs mer

Lämna ett svar