Vilhelm Mobergs episka verk Utvandrarna ska filmatiseras. om Kristina och Karl-Oskar, som emigrerar från Småland till Amerika i mitten av 1800-talet. Det tillkännagavs vid en presskonferens i Cannes idag.

För regin svarar Daniél Espinosa, som tidigare gjort filmer som nu aktuella Child 44 (2015), Safe House (2012) och Snabba Cash (2010) för att nämna några.

Daniél Espinosa om filmen:
– Att få lov att gå i Jan Troells fotspår fyller en med en enorm ödmjukhet till uppgiften och jag hade inte antagit den om det inte vore för den alarmerande aktualitet boken har idag när Medelhavet fylls av dessa bräckliga båtar och livsöden på samma sätt som Atlanten fylldes av båtar och livsöden under 1850-talet. Då som nu så tar någon ett beslut om att försöka ge sina barn ett bättre liv. Någon tar ett beslut att inte acceptera den lott man har dragit. Någon accepterar inte hungersnöden, den religiösa fundamentalismen och den auktoritära regim som omger dom utan samlar sina nära och kära för en resa som kan kosta dom allt. Kristina i ’Utvandrarna’ lyser med en alldeles egen styrka. En kvinna och mor som för att rädda sina barn, riskerar allt.”

För manus till UTVANDRARNA står Petter Skavlan, som även stod bakom Oscarnominerade ”Kon-Tiki” (2012).

Inspelningsstart är planerad till 2017 i Västra Götalandsregionen. Planerad svensk biopremiär är under 2018.