Artiklar, Fantastisk Filmfestival

Fantastisk filmfest i Lund


På torsdag kväll invigs Fantastisk Filmfestival i Lund med det stjärnspäckade fantasyäventyret Stardust. I år har man breddat filmutbudet som ser riktigt spännande ut. Vi har låtit festivalgeneralen Lars Diurlin tipsa om sina festivalfavoriter.


Gradiva av Alain Robbe-Grillet visas under Fantastisk Filmfestival

Celebra gäster kommer till Lund i samband med festivalen som tex Neil Gaiman, författaren av fantasyäventyret Stardust. Roy Andersson (Sånger från andra våningen) presenterar sin nya film Du levande och den legendariske 85-årige författaren och filmregissören Alain Robbe-Grillet är hedersgäst. Han tilldelas ett helt retrospektiv med flera unika filmkopior från den långa karriären, bland annat senaste filmen Gradiva (fotot ovan).

Bio.nu är på plats i Lund och kommer publicera recensioner och nyheter med mera under festivalen.


Begreppet “fantastisk film” syftar främst på filmgenrer som science fiction, fantasy och skräckfilm. Nytt för i år är bland annat att man breddar och växer enligt festivalgeneralen Lars Diurlin.

– Bredare program betyder bredare publik. Om vi skall kunna växa så är detta den enda vägen. Vi har större och viktigare gäster än någonsin också. Gaiman, Robbe-Grillet och Roy Andersson är rikigt creddiga gäster. Guldmeliestävlingen gör också att vi är större än tidigare!

Festivalen står i år som värd för den stora europeiska finalen av Guldmeliestävlingen. Tio europeiska filmer tävlar om den prestigefyllda Guldmeliesen.

Vilket land i Europa gör bäst fantastisk film?

– Det är ganska splittrat just nu, det kommer väldigt mycket bra fantastisk film från många länder i Europa samtidigt. Men i år lägger vi fokus på bland annat Frankrike med storfilmen A Ticket to Outer Space som högoddsare. En påkostad sci-fi komedi som har svensk premiär hos oss!

Festivalgeneralen Lars Diurlin tipsar Bio.nu:s besökare om sina tre favoriter under årets festival

1. Funky Forest: The First Contact. Absurd japansk mastodontkomedi.
2. Eden & After. Ingår i Robbe-Grillet retrot. En sadomasokistisk Alice i Underlandet-historia aldrig tidigare visad i Sverige.
3. Interkosmos. Sci-fi dokumentär om östblockets försök att skapa en kommunistisk utopistad på en av Jupiters månar.

Under festivalen visas också bla ryska publiksuccén Day Watch, franska minimalistiska skräckfilmen Them, den animerade extremsnygga science-fictionfilmen Renaissance och den hyllade danska anime-inspirerade Princess.

Fantastisk Filmfestival pågår den 13-22 september 2007. För fullständigt program, info och biljetter se festivalens hemsida: www.fff.se

[tags]film, fantastisk filmfestival, lund, stardust, du levande, roy andersson, day watch[/tags]

Lämna ett svar