Recensioner

Festivalrecension: Frozen River

Frozen River visas på Stockholms Filmfestival 2008
Ray Eddy är tvåbarnsmamman vars man spelat bort familjens pengar och lämnat Ray i en pressad sits inför julen.

Frozen River
USA, 97 minuter
Regi: Courtney Hunt

Ray kan inte betala en skuld för ett hus som familjen beställt eftersom hennes man stuckit med pengarna de lånat. Förgäves försöker hon övertyga om sin betalningsförmåga med orden: I’ve got a good job at Yankee Dollar store. Lågprisbutiken betalar så klart inte många dollar i lön till henne. Ska barnen få några julklappar (helst ett “Blast and crash” spel) och drömmen om ett hus bli sann krävs en befordran bums.

Plötsligt öppnar sig en annan lukrativ möjlighet, människosmuggling över gränsen till Kanada. I en skrotfärdig bil tar hon och smugglarkollegan Lila sig över en is- och snötäckt sjö med illegala kinesiska flyktingar gömda i bagageluckan. Pengarna är goda, men insatsen är också hög. Polisen är henne på spåren, isen är svag och smugglarvännerna går det inte att lita på i alla väder. Hemma längtar barnen på annan mat än popcorn.

Frozen River är ett kriminaldrama med stark realism och en hjärtskärande berättelse. Välspelat är det också med en övertygande Melissa Leo i huvudrollen som Ray. Avslutningen är inte helt i min smak, men resan dit är tillräckligt stark för att göra filmen sevärd.

Grundidén för filmen är verklighetsbaserad även om detaljerna, personerna och händelserna är påhittade. Kvinnor smugglade illegala flyktingar över just denna sjö med bil för att försörja sina barn.

4/5

Festivalrecensioner
Frozen River
Hr Landshövding
Miraklet med Henry Poole

Lämna ett svar