Recensioner

Festivalrecension: Hr Landshövding


Hr Landshövding visas under Stockholm Filmfestival

Sedan 2003 är fd försvarsministern Anders Björk landshövding i Uppsala län. Nu kommer Måns Månssons underhållande och snygga dokumentär om honom.

Hr Landshövding
2008, Sverige
Regissör: Måns Månsson

Anders Björk är stolt landshövding med stor pondus. Som landshövding är han chef över Länsstyrelsen. Han håller huvudet lite extra högt när han får gå på fina middagar med prominenta gäster. Fast mest njuter han nog av att känna sig betydelsefull själv. Tråkigt då att man som landshövding inte verkar ha så stor makt i praktiken, utan mer framstår som en minikung. Han gillar att uppmana andra med orden “Fixa det”.

Månsson har tidigare gjort en film som till stilen liknar Hr Landshövding, nämligen den hyllade dokumentären Kinchen om sportkommentatorn Lasse Kinch. Båda är svart-vita dokumentärer med humor och betraktar huvudobjektet utan att kommentera eller förklara.

Scenen då landshövdingen Anders Björk planlöst likt en bonde från ett annat sekel strör frön på ett evenemang för att hylla Linné är svåröverträffad humor (se fotot). Det är som om han inte kan bestämma sig för om han i det ögonblicket är stolt eller känner sig förnärmad av uppgiften.

Det planeras middagar, tal och invigningar i en aldrig sinande ström. Anders Björk framstår som lätt självbelåten, kändis- och statusfokuserad. Kungligheter, statsråd, presidenter, ministrar och andra digniteter träffar han hela tiden utan att vi i publiken alltid följer med. Det intressanta är istället hur han planerar och diskuterar inför sådana möten eller berättar om tillställningarna efteråt. Kameran får ofta vila länge i samma scen utan att så mycket egentligen händer. Det finns därför gott om tid att upptäcka humorn.

En evighetslång korridorsvandring som aldrig vill ta slut är ett bra exempel på skön humor i Hr Landshövding. Ibland är det lite störande bakgrundsljud som gör det svårt att följa med i diskussioner som iof sig inte alltid är intressanta. Intressant är däremot helt klart detta porträtt av Björk.

Förresten, var är denne mans dator?

Betyg: 4/5

Fler festivalrecensioner
Frozen River
Miraklet med Henry Poole

[tags]film, dokumentär, måns månsson, hr landshövding, stockholm filmfestival[/tags]

Lämna ett svar