Filmnyheter

Filmfestivalen CinemAfrica firar 25 år med 25 filmer

Parsley film

Parsley är en av 25 filmer som visas under CinemAfrica i Stockholm 2023.

Nordens största filmfestival för afrikansk kvalitetsfilm firar 25 årsjubileum 2023.  Mellan den 20 och 29 oktober visar CinemAfrica 25 filmer i Stockholm. Livsöden, kärlek och familjerelation blandas i programmet som ger nya perspektiv på afrikansk kultur. Det blir alltifrån Sverigepremiärer till publikfavoriter från det kvartssekel som gått.

Årets upplaga av CinemAfrica bjuder på ett fullspäckat program med dramafilmer, kortfilmer och dokumentärer av filmskapare från den afrikanska kontinenten och diasporan. Förutom film anordnar festivalen samtal med regissörer och medverkande. Dessutom delar festivalen för första gången ut ett hederspris.

Från Dominikanska republiken visar CinemAfrica filmen Parsley av regissören José María Cabral om en gravid kvinna som försöker undvika massakern i Haiti 1937. Filmen får Sverigepremiär under festivalen. (Se foto ovan)

Nytt perspektiv på immigration

Flera av filmerna får Sverigepremiär under festivalen. Där bland öppningsfilmen Bravo, Burkina! av Walé Oyéjidé som ger ett nytt perspektiv på immigration där ett livsöde står i fokus med upp och nergångar, drömmar och tillbakablickar till ett tidigare liv i ett annat land.

­– Med årets program vill vi visa en bredd av olika berättelser, men som alla på något sätt lyfter universella ämnen och känslor. Där fokus är på relationer och livsöden som vi alla kan känna igen oss i. Vår bild av Afrika präglas till stor del av alla negativa händelser som det rapporteras om i nyheterna. Med årets program vill vi ge nya perspektiv på Afrika och var afrikansk kultur är.

Meryem Saadi, CinemAfricas programgrupp

Familjerelationer står i centrum i No Simple Way Home av Akuol de Mabior där en mor och hennes döttrar återvänder till Sydsudan efter ett liv i exil. Modern försöker skydda den avlidne faderns vision medan döttrarna kämpar med vad det innebär att kalla Sydsudan för hemma.

Ekologiska utmaningar

Bland årets dokumentärer finns bland annat Xaraasi Xanne av Raphaël Grisey och Bouba Touré där publiken får följa ett jordbrukskooperativ längs en slingrande väg som tar oss genom de ekologiska utmaningarna och konflikterna på den afrikanska kontinenten från 1970-talet till nutid.

I år visar festivalen även kortfilmer från svenska ”up and coming”-regissörer. At war av Suheib Saleh samt I think of silences when I think of you av Jonelle Twum visas.

Under ett retrospektiv kan festivalbesökare se några tidigare års favoriter. Bland annat Call Nina – en film om Josette Bushell-Mingo av Lamin Daniel Jadama.

Årets upplaga av CinemAfrica pågår mellan den 20 och 29 oktober. Invigningen äger rum på biografen Skandia i Stockholm, efter det kommer Bio Rio vara festivalens främsta spelplats.

Mer
Utebio på Strandhäxan – Djurgården 2023

Restaurang Strandhäxan vid Djurgårdsbron i Stockholm visar utebio helt gratis i sommar. Det sker i samarbete med Stockholms Filmfestival. Den Läs mer

Life suits me well
Afrikansk filmfestival igen i Stockholm

På måndag den 10 oktober börjar en veckolång afrikansk filmfestival i Stockholm som heter CinemAfrica.

Bohemian Rhapsody film
Se Bohemian Rhapsody på utomhusbio i helgen

Nu på lördag den 30:e juli är det dags för ny utomhusbio i Stockholm. Denna gång med publikfavoriten Bohemian Rhapsody. Läs mer

Sommarens utomhusbio inställd i Stockholm

Stockholm Filmfestival meddelar att årets sommarbio är inställd. Det blir alltså ingen utomhusbio i Rålambshovsparken i år.

Dungen, Anna Järvinen, Anna von Hausswolff, bob hund mfl spelar live på stumfilmsbio

Med start i maj börjar det 50-årsjubilerande Cinematekets stora satsning Sounds of Silence.

Skräck och sci-fi på Monsters of Film

Elijah Wood spelar seriemördare i Maniac Monsters of Film är filmfestivalen för skräck, sci-fi och det fantastiska. Under en förlängd Läs mer

Lämna ett svar