Filmnyheter

Greta kan bli Sveriges Oscarsbidrag

Greta Thunberg film

Greta (I am Greta) © Nathan Grossman

Den svenska Oscarskommittén har nu utsett tre kandidater som kan bli Sveriges bidrag till en Oscar för Bästa internationella film (Best International Feature Film).

Nu har Svenska Filminstitutet meddelat vilka tre filmer som har chans att bli Sveriges Oscarsbidrag. Det är tre hyllade filmer, varav en ännu inte fått svensk biopremiär.

De tre kandidaterna är:

 • Charter (2020)
  Amanda Kernells uppföljare till hyllade Sameblod hade världspremiär på filmfestivalen i Sundance i januari. Är nominerad till Nordiska rådets filmpris. Filmen hade biopremiär den 13 mars.
   
 • Greta (2020)
  Nathan Grossmans dokumentär om miljöaktivisten Greta Thunberg hade världspremiär på Venedig Filmfestival. Svensk biopremiär blir det den 20 november.
   
 • Om det oändliga (2019)
  Roy Anderssons film hade världspremiär på Venedigs filmfestival, där den belönades med Silverlejonet för Bästa regi. Fyrfaldigt Guldbaggenominerad, bland annat för Bästa film, manus och regi, och vann för Bästa scenografi. Om det oändliga belönades också med en European Film Award för Bästa visuella effekter. Filmen hade svensk biopremiär 15 november 2019.

Det slutgiltiga svenska Oscarsbidraget i kategorin Best International Feature Film kommer att presenteras vid en presskonferens den 3 november.

Den 93:e upplagan av Oscarsgalan är framflyttad på grund av pandemin, och kommer att hållas den 25 april 2021.

Lämna ett svar