Filmnyheter

Gustaf Skarsgård och Lisa Carlehed är Utvandrarna

Lisa Carlehed och Gustaf Skarsgård spelar Kristina och Karl-Oskar i Utvandrarna. Foto: Fabrizio Cestari & Mattias Edwall © SF Studios

Lisa Carlehed storfilmsdebuterar tillsammans med Gustaf Skarsgård i de ikoniska huvudrollerna som Kristina och Karl-Oskar i den kommande filmatiseringen av Utvandrarna. Vilhelm Mobergs folkkära klassiker ska ges nytt liv när inspelningen också flyttas hem till Sverige. I rollsättningen ser vi även Liv Ullmann och Sofia Helin. Inspelningen påbörjas i september.  

Utvandrarna är en storsatsning från SF Studios som nu filmatiserar Sveriges mest folkkära berättelse av Vilhelm Moberg. I regi av Erik Poppe (Utøya 22 juli, Kungens val) med manus av Siv Rajendram Eliassen och Anna Bache-Wiig, skildras den episka historien om hur en och en halv miljon svenskar sökte ett bättre liv på andra sidan Atlanten. Bodilnominerade Lisa Carlehed (I dine hænder, Tills vi faller, Psykosia) gör sin första större huvudroll i en svensk produktion när hon spelar Kristina mot Gustaf Skarsgård (438 dagar, Vikings) i rollen som Karl-Oskar.

Lisa Carlehed. Foto: Emilia Therese

Att axla den närmast mytomspunna rollen som Kristina känns otroligt häftigt. Jag och Gustaf har haft en fantastisk kemi under provspelningarna där jag tidigt hittade in i skuggorna av Kristina som inte tidigare skildrats. Något jag också länge längtat efter har varit att göra en huvudroll i en svensk storfilm av den här digniteten. Jag ser väldigt mycket fram emot att tillsammans med en så stark produktion som SF Studios bidrar med, gestalta den kärlek och det mod som präglar Utvandrarnas resa från Sverige till USA.

Lisa Carlehed

Utvandrarna rymmer lika mycket kärlek som äventyr där publiken tas med på Kristina och Karl-Oskars livsavgörande resa. Det är också en berättelse om Sverige, om oss som svenskar och en påminnelse om det djupt mänskliga som driver oss.

Gustaf Skarsgård. Foto: Mattias Edwall

Att jobba med en sådan förlaga som Utvandrarserien och en sådan karaktär som Karl-Oskar, är inget annat än ett drömprojekt. Något som direkt fångade mig var nerven i relationen mellan Karl-Oskar och Kristina. Hur det genom deras kärlek och val ryms en större berättelse om mod och att våga för att leva. Om kärleken till sina nära, kärleken till ett land, kärleken till det vi kallar ett hem.

Gustaf Skarsgård

I rollistan ser vi bland andra Sofia Helin (Snömannen, Arn: Tempelriddaren, Bron) som spelar Judit och Liv Ullmann, som spelade Kristina i Jan Troells Oscarsnominerade filmatisering från 1971, kommer tillbaka i rollen som Anna, Kristinas mor.

Regissören Erik Poppe.

Med Utvandrarna vill jag genom Kristinas ögon återge hennes och Karl-Oskars kärlek och kamp för ett bättre liv. Hur långt är man villig att gå för att rädda sina barn. Det mod som följde dem, som flyktningar, på den storslagna men också dramatiska resan från Småland och över Atlanten till Minnesota. Utvandrarna tar oss genom rädsla och hopp, genom kärlek och död. Det är en tidlös och ständigt aktuell berättelse om vilka vi är, vart vi kommer ifrån och våra drömmar.

Regissör ERik Poppe

Filmen börjas spelas in i september i västra Götaland. Den tidigare inspelningsplanen var till stor del lagd i Tjeckien men i Coronapandemins spår har man istället valt att flytta hem produktionen för att kunna hålla tidplanen för inspelningen. Att Utvandrarna nu spelas in på hemmaplan ser produktionen positivt på.

Utvandrarna har planerad biopremiär juldagen 2021.

Mer
Bamse och världens minsta äventyr
Bamse och världens minsta äventyr

Hela Bamsefamiljen har fest på ängen, men Krösus har andra planer. Och när Nalle-Maja får i sig XYZ-saft, blir pytteliten Läs mer

Miraklet i Gullspång
Miraklet i Gullspång får premiär i New York

Maria Fredrikssons dokumentär Miraklet i Gullspång kommer få världspremiär i tävlan på filmfestivalen Tribeca Festival i New York.

Ett sista race film
Ett sista race

Ett sista race berättar historien om streetracing-legenden Dennis (David Hellenius), som levt hela sitt liv på fel sida om lagen. Läs mer

Konferensen
Mats Strandbergs Konferensen blir film

Idag offentliggjorde Netflix sitt nya filmprojekt, den blodiga komedin Konferensen, baserad på romanen med samma namn av Mats Strandberg. För regi Läs mer

Ett hus byggt av skärvor
Sverige – Danmark 3-2 inför årets Oscarsgala

Ruben Östlund brukar ju gilla att pika våra bröder på andra sidan sundet och hävda att dansk film inte är Läs mer

Exodus
Göteborg Film Festival invigs med Exodus

Den 27 januari invigs Göteborg Film Festival med världspremiären av Abbe Hassans drama Exodus.