Recensioner

In the land of saints and sinners

In the land of saints and sinners

Ciarán Hinds som polisen Vinny O'Shea och Liam Neeson som Finbar Murphy i filmen In the land of saints and sinners. © Noble Entertainment

In the land of saints and sinners (In the land of saints and sinners)
Regi
Med
1 timme 46 min

Klockan tickar i Nordirland 1974, medan den gamle lejde mördaren Finbar (Liam Neeson) funderar på att lägga bössan på hyllan. Men något ska komma emellan. Clint Eastwoods filmproducent Robert Lorenz har med sin tredje film In the land of saints and sinners skapat en tät och välspelad thriller. 

Betyg: 3/5

Irländsk charm med westernkänsla

Berättelsen är inte speciellt originell, men skapar en viss charm med en känsla från gamla westernfilmer. I Belfast spränger IRA bilbomber och gör livet osäkert för civilbefolkningen. Den bryska kvinnan Doireann leder en mindre cell av IRA-terrorister. Oscarnominerade Kerry Condon (The Banshees of Inisherin, Three Billboards outside Ebbing, Missouri) spelar övertygande den karaktären. Gruppen tar sin tillflykt till den natursköna irländska landsbygden i den nordvästra regionen Donegal. I den lilla byn Gleann Cholm Cille (angliciserade versionen är Glencolumbkille) verkar allt betydligt lugnare än i stan. Men skenet bedrar. Här huserar både helgon och syndare. 

Byborna tror att ensamvargen Finbar är ett fan av Dostojevski och livnär sig som antikvarie. Tillsammans med vännen Vinny (Ciarán Hinds) som är byns lokala polis spenderas ledig tid med att prickskjuta mot plåtburkar och dricka öl på den lokala puben. Egentligen är han en flitigt anlitad lejd mördare “sedan slutet på kriget”, som han formulerar det och syftar då på andra världskriget. 

När ett av hans offer påpekar att Finbar är gjord av samma skrot och snart också kommer få gräva sin egen grav börjar han fundera. Tankarna går till grannfrun som är trevlig. Och det här med att odla som hon tycks gilla lockar på ålderns höst. Men så kommer något oväntat emellan. 

Liam Neeson typecastad igen

Numera 71-årige Liam Neeson (Taken, Schindler’s List, Retribution) har med en rad filmer under senare år hamnat i lite trötta typecastade roller. Även här spelar han en karaktär som inte skiljer sig så himla mycket från tidigare, vilket är en aning trist. Han gör det dock inte alls illa, men det belyser filmens brist på originalitet. 

Det är svårt att inte jämföra den här filmen med helt fantastiska The Banshees of Inisherin. Kerry Condon medverkar som sagt i båda. Filmerna utspelar sig förvisso vid helt olika tidpunkter i Irlands historia, men båda med ett brutalt inbördeskrig i bakgrunden. Martin McDonaghs mästerverk drar längsta stråt i den duellen så klart. Hade den här filmen kommit ut först, hade den skoningslösa jämförelsen undvikits. 

Trots två så irländska filmer är ingen av dessa regissörer irländare. Robert Lorenz är amerikan och mest känd som producent för en rad hyllade filmer regisserade av Clint Eastwood som t ex Mystic River. Jodå, Clintan är 93 år gammal fortfarande aktiv som regissör och spelar just nu in en ny film med titeln Juror #2. Dock denna gång utan Robert Lorenz som producent.

Brott och straff i In the land of saints and sinners

Funderingar och hänvisningar till Dostojevskis Brott och straff är väl på sin plats i en film som denna. Det känns ändå lite övertydligt. Generellt hade filmen vunnit på att släppa allt sånt och gå all-in på stämningen av western som är filmens främsta tillgång.

Senast uppdaterad 20 november, 2023.

Publicerades