Recensioner

Mystic River

Regi:  Clint Eastwood
Manus:  Brian Helgeland efter romanen Rött regn av Dennis Lehane
Skådespelare:  Jimmy Markum - SEAN PENN Dave Boyle - TIM ROBBINS Sean Devine - KEVIN BACON Whitey Powers - LAURENCE FISHBURNE Celeste Boyle - MARCIA GAY HARDEN Annabeth Markum - LAURA LINNEY Brendan Harris - THOMAS GUIRY Val Savage - KEVIN CHAPMAN Katie Markum - EMMY ROSSUM Ray Harris - SPENCER TREAT CLARK
Premiär:  2003-10-31
Språk:  Engelska
Längd:  137
Betyg:  4

Sean Devine, Jimmy Markum och Dave Boyle var oskiljaktiga vänner som barn i ett av Bostons arbetarkvarter. Men en dag inträffade något, som innebar slutet på vänskapen och som för alltid förändrade deras liv. Tjugofem år senare påträffas en ung flicka vid namn Katie Markum brutalt mördad i en park i Boston. Hon visar sig vara dotter till den f d fängelsekunden Jimmy Markum. Fallet utreds av hans barndomsvän, kommissarie Sean Devine vid mordroteln. En av de misstänkta gärningsmännen råkar vara Dave Boyle, som var den som sist såg Katie mordnatten på en sjaskig bar i Bostons utkanter.

70-årige Clint Eastwood (Pale Rider, Unforgiven, Broarna i Madison County ) har i Mystic River gjort en av sina bästa filmer. Det har annars varit väldigt blandade resultat för de filmer Clintan regisserat. Mästerverk har varvats med floppar i de 20-tal filmer han stått för regin. I våras hade hans Blodsspår svensk biopremiär och den tillhörde i mitt tycke inte en av hans bättre. Därför är det extra kul att han nu gjort en riktigt bra film igen. Denna gång medverkar han inte själv. Ingen tvekar väl längre på att Clint Eastwood inte bara är en av filmhistoriens största macho-hjältar utan även en av amerikansk films mest framstående regissörer. Manuset till Mystic River bygger på romanen Rött regn av Dennis Lehane från 2001 och berättelsen är imponerande välgjord. Mystic River är tankeväckande och något kontroversiell i sitt budskap, åtminstone i USA. Detta kriminaldrama med inslag av film noir inleds med att tre barn spelar hockey på en gata när något plötsligt händer som kommer att förändra deras liv, framför allt för en av dem. 25 år senare möts de tre nu vuxna männen i tre olika roller i en mordgåta. Den ena drabbad, den andra misstänkt och den tredje är polisen som utreder brottet. Skådespelarinsatserna är rakt igenom hela filmen fantastiskt starka. Tim Robbins är till och med mer mystiskt skrämmande än i Arlington Road. Men han är dessutom sårbar till bristningsgränsen. Laurence Fishburn och Kevin Bacon är också bra som poliser. Sean Penn är nog ändå den som imponerar mest i Mystic River. Han äger filmduken fullständigt. Mycket av denna lyckade skådespelarinsats kan säkert tillskrivas Eastwoods förstklassiga personregi. In i minsta biroll övertygar alla medverkande skådespelare, även om de äkta fruarna kanske spelar något för dramatiskt för min smak. Slutet förlängs lite märkligt med några extra scener som är svaga och inte tillför så mycket. Synd på en av årets starkaste filmer.

Per Olof Sandholm

Kommentera

Tema av Anders Norén