På bio nu, Recensioner

Inland

Irma von Platen spelar huvudrollen i filmen Inland. © Folkets Bio

Betyg 4/5

Ett ungt par flyttar från Stockholm till killens gamla hemort, ett litet samhälle i Norrlands inland. Men förhållandet tar slut redan under den långa bilresan, innan de hunnit dit. Trots det väljer hon att stanna kvar i det lilla samhället, utan att riktigt förstå själv varför. 

Jon Blåheds debutfilm är ett stilla vardagsdrama om att växa upp och finna sin plats i en ny värld. Han har själv växt upp i Norrland. Irma von Platen spelar huvudrollen (något namn för karaktären finns inte i filmen). Berättelsen baseras på en roman av Elin Willows, adapterad till filmmanus av Blåhed. 

Precis som karaktärens namn är ett mysterium berättar inte filmen allt mellan fragmenterade scener, utan lämnar öppet för egna funderingar. Men vi förstår att hon har svårt att finna sin plats i denna avlägsna bygd, trots att hon snabbt hittar ett jobb. Under sommarnätter stör ljuset och under kyliga vinternätter väsnas plogbilen. Livet nära polcirkeln bjuder på sina utmaningar. Och dessutom börjar hon få näsblod. 

Inland är ett annorlunda porträtt av en person som saknar riktning i livet efter att en relation oväntat tar slut. Tempot är lågt och dialogen också sparsam. Hon liksom bara flyter med. Det känns äkta och är imponerande i all sin enkelhet. 

Nedtonad ensamvarg

För den som har bott i Norrland finns en hel del att känna igen i situationer och olika karaktärer, både udda och andra mer jordnära och hjälpsamma. 

Irma von Platen spelar övertygande en nedtonad ensamvarg som helst går till en avskild plats för sig själv när det är fest. Mellan raderna framgår att hon saknar närheten till fd pojkvännen. Trösten finns kanske i lösgodis. Eller Morden i Midsomer. 

Inland är en het kandidat till årets bästa svenska film.

Trailer för filmen Inland. Prenumerera på BIO.NU:s YouTube kanal

Genre: Drama
Regi: Jon Blåhed
Manus: Jon Blåhed
Skådespelare:
Irma von Platen
Eva Melander (Lena)
Ann Petrén (Laila)
Albin Grenholm (Fredrik)
Paloma Perez (Stina)
Tage Wikander Hervén (Emil)
Simon Lindgren (Finn)
Rasmus Winblad (Tim)
Land: Sverige
Språk: Svenska
Längd: 1 timme 30 min
IMDb

Svensk biopremiär: 9 oktober 2020

Lämna ett svar