Intervjuer, Topp

Intervju: En shopaholics bekännelser, Sophie Kinsella

En shopaholics bekännelser
Isla Fisher (Becky), Sophie Kinsella (bokens författarinna) och Hugh Dancy (Luke). Foto: Robert Zuckerman © Disney Enterprises, Inc

I den nya romantiska komedin En shopaholics bekännelser spelar Isla Fisher en ung kvinna som är väldigt bra på att shoppa, kanske lite för bra. Hon heter Becky och drömmer om att jobba på ett glamoröst modemagasin. Istället hamnar hon på en finanstidning som sköts av Luke, en person hon till en början inte har mycket gemensamt med.

Sophie Kinsella skrev den populära boken som nu alltså blivit film.

Krysten Ritter, Isla Fisher, Kathrine Sigismund. Foto: Robert ZuckermanVad var inspirationskällan till dina berättelser?
– Jag brukade spendera pengar och få minnesförluster varje månad när räkningen från VISA kom och det var vad som inspirerade mig till denna karaktär. Jag brukade säga ”vad är detta? Vad tittar jag på? Jag kommer inte ihåg att jag varit i den butiken och köpt det?”. Det är denna totala förnekelse vi alla har. Jag sa till min man: ”Jag har inte ens varit i den butiken, vad påstår de?” och han brukade säga ”kommer du ihåg när du köpte det?”. Och då brukade det sjunka in i mig. Det var startpunkten för Becky, denna galna tjej som älskar att shopa. Jag kunde se potentialen för en komedi. En stor del av inspirationen kom från sättet jag tänker på shopping, spänningen och upphetsningen.

Hur väl fungerar boken som film?
– Jag tycker filmen är fantastisk, den fångar shoppingen och komedin. Den gör det hela väldigt visuellt och jag tycker Isla gör ett enastående jobb med att fånga Beckys kvalitéer.

Isla Fisher som BeckyHur tycker du att Isla gör det, får din karaktär levande?
– Vad jag älskar är att du kan se tankeprocessen i hennes ansikte, när hon upptäcks eller längtar efter en ny klänning. Du kan se exakt vad som går genom hennes huvud, du är med henne. Hon är så skojig och älskvärd och söt. I böckerna har jag aldrig beskrivit hur Becky ser ut, vilket är avsiktligt, delvis för att jag ville att alla skulle kunna relatera till henne. För mig är det viktigaste med Becky vad som finns inom henne. Jag känner hennes tankar så väl och det är nästan som när jag skriver, att jag inte tittar på henne, jag tittar med hennes ögon på världen. Så när det kom till filmen, var det en blank sida och för mig var det inte om en skådespelare som har några speciella fysiska attribut, det handlade om tjejen. Vi kan se hennes längtan efter shopping, vi kan se henne bli uppslukad i fåniga situationer och vi kan förstå varför hon gör som hon gör. Becky måste vara skojig och Isla är så skojig. När jag hörde att Isla hade fått rollen tänkte jag ”ja, vad fantastiskt”.

Kan du berätta om den gröna scarfen i filmen? Hur viktig är den och hur är den speciell?
– Den gröna scarfen i filmen är speciell för att den är så mjuk. Det är en scen i vilken du faktiskt ser Rebecca genom scarfen och jag älskar den scenen eftersom den filtrerar ljuset. Scarfen de använder är jättetjusig. Det är ett fantastiskt klädesplagg med så mycket rörelse och den flyter bakom henne. Det är en betydelsefull scarf eftersom det är den första sak som länkar Becky och Luke, så vad gäller romansen är den stor. Den berättelsen kommer rakt ur boken. Becky vill ha pengarna för att köpa scarfen. Hon avbryter händelser för att försöka köpa den och Luke ger henne till slut pengar. Hon berättar en lögn om att hon måste köpa den för en sjuk moster och sen hjälper han henne. För mig är den scenen magisk eftersom han ”förstår” henne. Det uppstår ett plötsligt lyckorus.

Isla Fisher som BeckyVilka kläder gillade du i filmen?
– Jag älskade alla, kläderna är otroliga och inspirerande. Jag älskade verkligen bältena. Efter att ha varit på inspelningsplatsen började jag använda mer bälten till allting.

Vad lärde du dig om mode?
– Du börjar se kläder på ett nytt sätt när du är på en inspelningsplats, omgiven av så många fantastiska outfits. Jag använde alla tänkbara ursäkter för att hänga vid garderobs trailern, som du kan gissa. Du kan se hur de skapar en look från topp till tå. Det är helt annorlunda från mig. Jag öppnar bara min garderob och börjar lite rörigt ta ut saker för att ta på mig till en outfit.

Vad är din favortoutfit från filmen?
– Det är svårt för jag älskar alla såmycket. Jag gillar Beckys korta lila outfit som hon har på sig på intervjun på Alette magazine. Den är fantastisk. Men min verkliga favorit är en Iilac Lanvin dress med en stor volang, som hon stoppar in med ett bälte. Hon köper det på Barneys och har på sig det på tv med ett fantastiskt halsband.

Fick du behålla något från filmen?
-Du vet, jag fick ta en liten väska som hade varit med i scenen med provutförsäljningen. Det är en röd väska och den är helt fantastisk.

Leslie Bibb och Isla FisherHur förbereder du dig inför galapremiären av filmen?
– Oh my God, jag gör nödsituations-pilates. Jag tänkte åh nej, jag sitter bara på min rumpa och äter kakor hela dan, jag borde göra nånting åt detta och ta tag i saker så jag skaffade en personlig tränare för att få igång mig. Men jag kommer bara att njuta av kvällen. Jag kommer ha på mig en åtsittande svart-vit Alexander McQueen dress – det är därför jag måste träna pilates och en väska av samma märke med en rosa union jack. Det är väldigt skojigt, olikt allt annat som någonsin hänt mig.

Slutligen, vad har du för råd till shopaholics?
– Köp dig själv en liten sak om du känner ett behov av att shoppa. Istället för att köpa en Chanel väska, köp ett Chanel läppstift, du får fortfarande inpackningen som vi älskar så klart och upplevelsen som vi också älskar. Gå till en underbar affär, strosa omkring och njut av det hela, sen gå till sminkavdelningen och köp ögonskugga istället för en hel outfit. Du kan fortfarande få en kick. Det är ingen poäng med att sluta shoppa helt och hållet.

En shopaholics bekännelser får biopremiär den 20 mars.

[tags]film, en shopaholics bekännelser[/tags]

Lämna ett svar