På bio nu, Recensioner

Lumlarnas förtrollade skog

Lumlarnas förtrollade skog

Agenterna Klo och Bruno i Lumlarnas förtrollade skog. © Njutafilms

Regi
Längd 1 timme 15 min

Klo och Bruno är hemliga agenter för rivaliserande riken. Båda har var för sig fått i uppdrag att hitta lumlarna för att skapa fred och rädda en förtrollad skog. Brasilianske regissören Alê Abreu har tidigare gjort den Oscarsnominerade Pojken och världen (2013). Också den en animerad familjefilm. 

Betyg: 3/5

Färgstarkt om kamp för en bättre värld

Det är inte varje dag det kommer en brasiliansk film till svenska biografer. Än mer ovanligt är det så klart med animerad film från detta land eller ens Sydamerika. Lumlarnas förtrollade skog bjuder på en tripp in i en magisk värld, genom en berättelse som vänder sig främst till unga. Allt tramsas dock inte bort för det, som ofta i amerikansk animerad familjefilm. Tvärtom. Istället kan vi se en viss inspiration från japanska Ghibli. Filmen kräver en del uppmärksamhet av tittaren för att hänga med och fånga budskapet om en inre kompass, så den vänder sig kanske inte till de allra yngsta. Fokus är på ett äventyr med koppling till aktuella utmaningar i det brasilianska samhället. Allvarliga ämnen dyker upp som också är relevanta på våra breddgrader, t ex konfliktlösning och miljöfrågor. 

Hemliga agenterna Klo (vargliknande varelse) och Bruno (björnliknande) från solens respektive månens kungariken är filmens huvudpersoner. De har båda två var för sig sänts ut på jakt efter lumlarna. Finner de lumlarna finns en förhoppning om att det ska leda rikena till fred och rädda skogen. När agenterna först springer på varandra är det med viss förskräckelse och misstänksamhet. Rikena befinner sig trots allt i krig med varandra. Jättar med kapten Guld i täten kontrollerar dessutom världen och omringar skogen. Till sin hjälp har jättarna spanare som jagar agenterna. Det är bäst att sova med ena ögat öppet.

Agenterna och lumlarna

Agenterna är helt olika men har båda stora egon och måste försöka se bortom skillnader och gamla konflikter. Snart inser Klo och Bruno att de behöver hjälpas åt för att hitta några mystiska varelser som kallas lumlar. Eventuellt kan lumlarna liknas vid eldflugor som lyser i mörkret, vilket originaltiteln Perlimps antyder på portugisiska. Lumlarna försöker också nå agenterna. I den förtrollade och rikt färgade skogen lurar dock en mängd faror, som t ex en fruktansvärd jättevåg av gegga som jättarna skapat. De enda som kan rädda skogen är lumlarna, genom deras gemensamma energi. En sammankopplare som de hittar kan vara till hjälp för att nå fram till lumlarna, men den är svår att tyda. 

Om du gjort kopplingen till Amazonas så finns det säkert en sådan tanke. Filmen kan ses som en kommentar kring det brasilianska samhället med bland annat militarisering, fd presidenten Bolsanaro, en ursprungsbefolkning på flykt, miljöförstöring och energiproblem. Men det går bra att hänga med även utan några insikter om vad som pågår i Brasilien. 

Bitterljuv

Berättelsen tar oss med på en lite läskig, bitterljuv och magisk resa genom den förtrollade skogen. Musiken av regissören Abreus barndomsvän André Hosoi är originell och bidrar till den spännande atmosfären. Neon-färgade animeringarna i 2D är handmålade, delvis av regissören själv. Äventyret tappar fart och får en del grus i maskineriet när de två agenterna möter en udda figur vid namn Justus Brednäbb som ska hjälpa till med att förklara hur saker och ting ligger till. Avslutningen är ändå riktigt mäktig.

Land: Brasilien
IMDb

Lumlarnas förtrollade skog

Senast uppdaterad 9 april, 2023.

Mer
Tandfen i trubbel
Tandfen i trubbel

När Violetta misslyckas katastrofalt med sitt tandfe-prov, accepterar inte den kaxiga lilla fen resultatet och flyr istället in i människornas Läs mer

Folk och rövare i Kamomillastad
Folk och rövare i Kamomillastad

De tre rånarna, Kasper, Jesper och Jonathan bor strax utanför den fridfulla Kamomillastad och när de behöver något smyger de Läs mer

Victor och Josefine
Victor och Josefine: Resan till Snackistan

Victor och Josefine är bästa vänner, trots att han är en stor hungrig björn och hon en mycket liten mus. Läs mer

Mucklorna
Mucklorna

Mucklorna bor på Pettson och Findus gård men innan de flyttade dit bodde de i en stökig affär. Där de Läs mer

Mästerkatten 2
Mästerkatten 2

I vinter återvänder allas leche-lapande, svärdsfäktande, galet modiga favorit-kattdjur i filmen Mästerkatten 2.

Den makalöse Maurice
Den makalöse Maurice

Maurice, en stor orange katt med talets gåva, reser från stad till stad och erbjuder sig att lösa deras plötsliga Läs mer

Lämna ett svar