Recensioner

Lumlarnas förtrollade skog

Lumlarnas förtrollade skog

Agenterna Klo och Bruno i Lumlarnas förtrollade skog. © Njutafilms

Perlimps
Regi
1 timme 15 min

Klo och Bruno är hemliga agenter för rivaliserande riken. Båda har var för sig fått i uppdrag att hitta lumlarna för att skapa fred och rädda en förtrollad skog. Brasilianske regissören Alê Abreu har tidigare gjort den Oscarsnominerade Pojken och världen (2013). Också den en animerad familjefilm. 

Betyg: 3/5

Färgstarkt om kamp för en bättre värld

Det är inte varje dag det kommer en brasiliansk film till svenska biografer. Än mer ovanligt är det så klart med animerad film från detta land eller ens Sydamerika. Lumlarnas förtrollade skog bjuder på en tripp in i en magisk värld, genom en berättelse som vänder sig främst till unga. Allt tramsas dock inte bort för det, som ofta i amerikansk animerad familjefilm. Tvärtom. Istället kan vi se en viss inspiration från japanska Ghibli. Filmen kräver en del uppmärksamhet av tittaren för att hänga med och fånga budskapet om en inre kompass, så den vänder sig kanske inte till de allra yngsta. Fokus är på ett äventyr med koppling till aktuella utmaningar i det brasilianska samhället. Allvarliga ämnen dyker upp som också är relevanta på våra breddgrader, t ex konfliktlösning och miljöfrågor. 

Hemliga agenterna Klo (vargliknande varelse) och Bruno (björnliknande) från solens respektive månens kungariken är filmens huvudpersoner. De har båda två var för sig sänts ut på jakt efter lumlarna. Finner de lumlarna finns en förhoppning om att det ska leda rikena till fred och rädda skogen. När agenterna först springer på varandra är det med viss förskräckelse och misstänksamhet. Rikena befinner sig trots allt i krig med varandra. Jättar med kapten Guld i täten kontrollerar dessutom världen och omringar skogen. Till sin hjälp har jättarna spanare som jagar agenterna. Det är bäst att sova med ena ögat öppet.

Agenterna och lumlarna

Agenterna är helt olika men har båda stora egon och måste försöka se bortom skillnader och gamla konflikter. Snart inser Klo och Bruno att de behöver hjälpas åt för att hitta några mystiska varelser som kallas lumlar. Eventuellt kan lumlarna liknas vid eldflugor som lyser i mörkret, vilket originaltiteln Perlimps antyder på portugisiska. Lumlarna försöker också nå agenterna. I den förtrollade och rikt färgade skogen lurar dock en mängd faror, som t ex en fruktansvärd jättevåg av gegga som jättarna skapat. De enda som kan rädda skogen är lumlarna, genom deras gemensamma energi. En sammankopplare som de hittar kan vara till hjälp för att nå fram till lumlarna, men den är svår att tyda. 

Om du gjort kopplingen till Amazonas så finns det säkert en sådan tanke. Filmen kan ses som en kommentar kring det brasilianska samhället med bland annat militarisering, fd presidenten Bolsanaro, en ursprungsbefolkning på flykt, miljöförstöring och energiproblem. Men det går bra att hänga med även utan några insikter om vad som pågår i Brasilien. 

Bitterljuv

Berättelsen tar oss med på en lite läskig, bitterljuv och magisk resa genom den förtrollade skogen. Musiken av regissören Abreus barndomsvän André Hosoi är originell och bidrar till den spännande atmosfären. Neon-färgade animeringarna i 2D är handmålade, delvis av regissören själv. Äventyret tappar fart och får en del grus i maskineriet när de två agenterna möter en udda figur vid namn Justus Brednäbb som ska hjälpa till med att förklara hur saker och ting ligger till. Avslutningen är ändå riktigt mäktig.

Land: Brasilien
IMDb

Lumlarnas förtrollade skog

Senast uppdaterad 28 december, 2023.

Mer
Spy x Family Code: White

Han är spion. Hon är mördare. Loid och Yor håller sina dubbelliv för sig själva samtidigt som de låtsas vara Läs mer

Dumma mej 4
Dumma mej 4

I den första Dumma Mej-filmen på sju år, återvänder Gru, världens favoritsuperskurk som blev Anti-Villain League-agent, till en ny och Läs mer

If - Låtsaskompisar
IF – Låtsaskompisar

IF: Låtsaskompisar, från manusförfattaren och regissören John Krasinski, handlar om en flicka som upptäcker att hon kan se allas låtsaskompisar Läs mer

Robot Dreams

Dog bor på Manhattan och är trött på att känna sig ensam. Han ser av en slump en reklam om Läs mer

Rallygänget – De snabba & de tuffa

En ung och lovande racerförare får plötsligt chansen att tävla emot en rally-legend. Med hjälp av en före detta förare Läs mer

Kung Fu Panda
Kung Fu Panda 4

I vår, kommer komedi-ikonen Jack Black, för första gången på nästan ett årtionde, tillbaka i rollen som Po, världens mest Läs mer

Publicerades