Film, Recensioner

Misbehaviour

Keira Knightley

Keira Knightley i Misbehaviour © Scanbox

Betyg 3/5

Misbehaviour är baserad på verkliga händelser inför och runt 1970 års Miss World-tävling i London. Kvinnors frigörelse fick ett stort medialt genomslag i samband med detta event och anses ha varit början på rörelsen. I en av huvudrollerna för detta drama står studenten Sally, spelad av Keira Knightley. 

Keira Knightley och Jessie Buckley
Keira Knightley och Jessie Buckley i Misbehaviour © Scanbox

Det är minerat område att försöka göra film på detta ämne givetvis, men Philippa Lowthorpe:s Misbehaviour lyckas bättre än väntat. Underhållningsvärdet är större än historielektionen. Det behöver inte vara fel. 

Sally är en ung medelklasskvinna med stora ambitioner, men hon upptäcker att det finns hinder på vägen för henne som kvinna. Kvinnors röster blir inte hörda. Hon bestämmer sig för att ändra på det. Tillsammans med andra medsystrar som vill förändra smider hon planer. 

I samband med det möter protagonisten Sally unga arbetarklasskvinnan Jo som spelas av Jessie Buckley. Hon är mer rebellisk, politiskt radikal och har temperament. Vad som är effektivast för att få till stånd en förändring är inte lätt att veta. Bland metoderna finns att sprida flygblad som är Sallys metod, spraya slagord på väggar som Jo roar sig med och att protestera i samband med Miss World som är den stora hemliga planen. 

Lite för snäll

Den här versionen av vad som hände är lite för snäll och ljus. Misbehaviour går inte riktigt på djupet med problematiken. Samtidigt har filmen en medryckande framåtriktning av förväntan på den stora kvällen då skönheter ska visa upp sig för hela världen och våra hjältar ska störa eventet i direktsändning. Kaos utlovas och kaos ska det bli. 

Misbehaviour film
Gugu Mbatha-Raw i Misbehaviour © Scanbox

En sidostory med den kände amerikanske komikern Bob Hope (Greg Kinnear) och hans fru är mindre givande. Bättre är det när filmen reflekterar kring hur Sallys man, barn och mamma reagerar på händelseutvecklingen. 

Rhys Ifans är för övrigt strålande i rollen som Miss Worlds sunkiga chef Eric Morley. Svenska Kajsa Mohammar spelar inte Miss Sweden utan lustigt nog före detta Miss Austria, vinnaren 1969. Danska Clara Rosager spelar istället publikfavoriten den blonda Miss Sweden, Maj Christel Johansson.

Genre: Drama
Regi: Philippa Lowthorpe
Manus: Rebecca Frayn
Skådespelare: Keira Knightley, Jessie Buckley, Gugu Mbatha-Raw, Lesley Manville, Greg Kinnear, Rhys Ifans, Clara Rosager, Suki Waterhouse
Längd: 1 timme 44 min
IMDb

Svensk biopremiär: 16 oktober 2020

Dela